Zdravá, barevná a sytá. Špaldová zeleninová polévka je ideální jako lehký oběd nebo vydatná večeře do chladnějších dnů. Díky špaldovým zrnům tato polévka skutečně zasytí a přitom zůstane lehká. Připravte si lahodnou špaldovo-zeleninovou polévku s bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Zdravá, barevná a sytá. Špaldová zeleninová polévka je ideální jako lehký oběd nebo vydatná večeře do chladnějších dnů. Díky špaldovým zrnům tato polévka skutečně zasytí a přitom zůstane lehká. Připravte si lahodnou špaldovo-zeleninovou polévku s bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
25 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Špaldu přes noc namočíme do vody. Druhý den vodu slijeme, propláchneme ji a vaříme v neosolené vodě asi 25 minut do měkka.
- V hrnci rozehřeje ghí.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji.
- Ostatní zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce.
- Vše společně několik minut restujeme.
- Nyní přidáme rajčatový protlak, který necháme asi minutu rozvonět.
- Zalijeme vývarem, přidáme předvařenou špaldu, polévku osolíme, opepříme a společně asi 15 minut povaříme, aby byla zelenina měkká.
- Na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem a čerstvými bylinkami.
Prázdný obal od rajčatového protlaku vytřídíme podle materiálu – plechovku do sběrné nádoby na kovy, karton do kontejneru s oranžovou samolepkou. Slupky a odřezky z kořenové zeleniny patří do bioodpadu, ještě lepší je ale zkusit najít využití a předcházet potravinovým zbytkům - zkuste recepty v duchu zero waste podle seriálu Gurmánské vaření beze zbytku.