Špaldová zeleninová polévka

Zdravá, barevná a sytá. Špaldová zeleninová polévka je ideální jako lehký oběd nebo vydatná večeře do chladnějších dnů. Díky špaldovým zrnům tato polévka skutečně zasytí a přitom zůstane lehká. Připravte si lahodnou špaldovo-zeleninovou polévku s bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Zdravá, barevná a sytá. Špaldová zeleninová polévka je ideální jako lehký oběd nebo vydatná večeře do chladnějších dnů. Díky špaldovým zrnům tato polévka skutečně zasytí a přitom zůstane lehká. Připravte si lahodnou špaldovo-zeleninovou polévku s bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar 1l zeleninový
    špalda 150g špaldová zrna
    mrkev 2ks
    ghí 2lžíce
    česnek 1stroužek
    cibule 1ks
    petržel 1ks
    celer 1řapík
    celer 1/4ks
    protlak 1lžíce rajčatový
    petrželka na dochucení čerstvá
Pokyny
  1. Špaldu přes noc namočíme do vody. Druhý den vodu slijeme, propláchneme ji a vaříme v neosolené vodě asi 25 minut do měkka.
  2. V hrnci rozehřeje ghí.
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji.
  4. Ostatní zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce.
  5. Vše společně několik minut restujeme.
  6. Nyní přidáme rajčatový protlak, který necháme asi minutu rozvonět.
  7. Zalijeme vývarem, přidáme předvařenou špaldu, polévku osolíme, opepříme a společně asi 15 minut povaříme, aby byla zelenina měkká.
  8. Na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem a čerstvými bylinkami.

Prázdný obal od rajčatového protlaku vytřídíme podle materiálu – plechovku do sběrné nádoby na kovy, karton do kontejneru s oranžovou samolepkou. Slupky a odřezky z kořenové zeleniny patří do bioodpadu, ještě lepší je ale zkusit najít využití a předcházet potravinovým zbytkům - zkuste recepty v duchu zero waste podle seriálu Gurmánské vaření beze zbytku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*