Co s přebytky cukety? Vyzkoušejte jemnou letní polévku, která bude chutnat dětem i dospělým! Cuketový krém se díky bramborám krásně zjemní a její chuť skvěle doplní parmazán a o kontrast chutí se postará slaninový chips. Připravte si rychlou a jednoduchou polévku plnou skvělých chutí podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Co s přebytky cukety? Vyzkoušejte jemnou letní polévku, která bude chutnat dětem i dospělým! Cuketový krém se díky bramborám krásně zjemní a její chuť skvěle doplní parmazán a o kontrast chutí se postará slaninový chips. Připravte si rychlou a jednoduchou polévku plnou skvělých chutí podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
15 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky (slupku ponecháme).
- V hrnci rozehřejeme ghí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a chvíli ji restujeme.
- Poté přidáme nakrájenou cuketu a dále vše společně opékáme, dokud cuketa lehce nezměkne.
- Přidáme nasekaný česnek, osolíme, opepříme a přilijeme vývar.
- Do polévky dále přidáme brambory nakrájené na malé kostičky a vaříme asi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Nakonec polévku rozmixujeme na hladký krém a přilijeme smetanu na zjemnění.
- Slaninu nasucho orestujeme dokřupava na pánvi.
- Před podáváním polévku dochutíme nastrouhaným parmazánem a ozdobíme ji slaninovým chipsem.
Zbytky a slupky z cukety, cibule, česneku a brambor patří do bioodpadu, nebo na kompost. Obal od smetany, pokud je plastový, stačí důkladně vyprázdnit – například vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrkou – a poté vytřídit do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Stejně tak plastové obaly od slaniny a parmazánu patří do kontejneru se žlutou samolepkou.