Když se řekne boršč, většina z nás si představí boršč z červené řepy, který je velmi rozšířený snad ve všech zemích východní Evropy. Tato polévka však existuje i v bílé variantě, která se opět liší kraj od kraje. Specifickou přísadou v této polévce je šťovík, který jí dodá tu pravou chuť. Jak si připravit bílý boršč?
Suroviny: smetana
Roláda patří k jednomu z klasických českých dezertů a je mnoho variant, jak si ji můžeme připravit. Ke klasikám patří roláda připravená z nadýchaného piškotového těsta plněná lahodným krémem. K ozdobení můžeme použít nejen čerstvé ovoce, my jsme tentokrát přidali navíc křupavý kokos.
Jako národ houbařů umíme připravit houby na mnoho způsobů. Z čerstvě nasbíraných nebo sušených hub (pokud se jimi zrovna lesy nehemží) lze připravit skvělou krémovou polévku. Do polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřiby, lišky, bedle či žampiony. Na své si tak přijdou nejen milovníci hub, ale pokud si ji uvaříte v chladných dnech, určitě vás i příjemně zahřeje.
My Češi říkáme, že polévka je grunt a tentokrát se vydáme do jižních Čech, kde vaří puckovou polévku. Jedná se o sytou polévku plnou zeleniny a hub. Ke svému jménu „pucková“ však přišla díky nokům, které se do ní přidávají a kterým se kdysi říkávalo pucky.
I když by se mohlo na první pohled zdát, že je sekaná docela obyčejné a jednoduché jídlo, nemusí tomu tak úplně být. Variací, jak si sekanou upéct, je spousta. Nechte se inspirovat receptem, kdy jsme přidali šunkovou pěnu, díky které je sekaná pěkně šťavnatá a zelená cibulka jí dodá na barevnosti. Přidáním šunkové pěny tak vykouzlíme luxusní pokrm, po kterém se na talířích jen zapráší.
Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
O slupky z pomerančů, citronů, limetek či okurek není v žádné domácnosti nouze. Stačí je jen nevyhodit a můžeme začít “kouzlit”!
Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
Nadýchaný kakaový korpus a spousta šlehačky, to je Harlekýn. Lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Správný Harlekýn by neměl být překrojený, ale měl by mít pouze jeden vyšší korpus, bohatě zdobený bílou a pařížskou šlehačkou. A komu se to zdá málo, může dort ještě dozdobit čokoládou, nebo čokoládovými hoblinkami. Jak na to?
Panna cotta je klasickým italským chlazeným dezertem, který v překladu znamená vařená smetana. Kromě klasické verze existuje mnoho variant s rozličnými příchutěmi. Jednoduchý dezert připravený s čokoládou je prostě dokonalý. Výběr čokolády ponecháváme jen na vás. Až tuhle dobrotu ochutnáte, věřte, že postačí jen pár soust, abyste se ocitli v sedmém nebi.
Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.











