O slupky z pomerančů, citronů, limetek či okurek není v žádné domácnosti nouze. Stačí je jen nevyhodit a můžeme začít “kouzlit”!
|
O slupky z pomerančů, citronů, limetek či okurek není v žádné domácnosti nouze. Stačí je jen nevyhodit a můžeme začít “kouzlit”!
|
Porce
4 kopečky
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Slupky z citrusů (bez chemického ošetření) dáme vařit na přibližně 10 minut do takového množství vody, aby byly ponořené.
- POZOR: tento proces opakujeme třikrát. Vodu vždy slejeme a vylijeme, zbavíme tak slupky hořkosti a eventuálních škodlivin.
- Do 500 ml vody přidáme šťávu z pomeranče, cukr, uvařené slupky a vše vyvaříme asi na hustotu medu.
- Vzniklou směs rozmixujeme a přecedíme do smetany, kterou zahřejeme na 75 °C.
- Za stálého míchání přidáme dvě vejce.
- Směs necháme vychladnout, dáme ji do mrazák, kde ji za občasného promíchání necháme zmrznout.
- Slupky z okurky nakrájíme na nudličky, zakápneme je limetkovou šťávou na dochucení a ozdobíme jimi zmrzlinu.
- Měly by se citrusy objevovat v našich jídelníčcích?
- Citrony, mandarinky, pomeranče. Stačí si jen představit jejich vůni a mnoho z nás si nejspíš hned vzpomene na slova našich maminek a babiček: „Dej si tu mandarinku, ať máš dostatek vitamínů.” Je tomu ale opravdu tak? Jsou tropické plody dobré pro naše zdraví? To je otázka, na které se mnoho odborníků stále neshoduje.
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!