O slupky z pomerančů, citronů, limetek či okurek není v žádné domácnosti nouze. Stačí je jen nevyhodit a můžeme začít “kouzlit”!
|
O slupky z pomerančů, citronů, limetek či okurek není v žádné domácnosti nouze. Stačí je jen nevyhodit a můžeme začít “kouzlit”!
|
![]() |
Porce
4 kopečky
|
![]() |
Doba přípravy
15 minut
|
![]() |
Doba vaření
10 minut
|
Pokyny
- Slupky z citrusů (bez chemického ošetření) dáme vařit na přibližně 10 minut do takového množství vody, aby byly ponořené.
- POZOR: tento proces opakujeme třikrát. Vodu vždy slejeme a vylijeme, zbavíme tak slupky hořkosti a eventuálních škodlivin.
- Do 500 ml vody přidáme šťávu z pomeranče, cukr, uvařené slupky a vše vyvaříme asi na hustotu medu.
- Vzniklou směs rozmixujeme a přecedíme do smetany, kterou zahřejeme na 75 °C.
- Za stálého míchání přidáme dvě vejce.
- Směs necháme vychladnout, dáme ji do mrazák, kde ji za občasného promíchání necháme zmrznout.
- Slupky z okurky nakrájíme na nudličky, zakápneme je limetkovou šťávou na dochucení a ozdobíme jimi zmrzlinu.
- Měly by se citrusy objevovat v našich jídelníčcích?
- Citrony, mandarinky, pomeranče. Stačí si jen představit jejich vůni a mnoho z nás si nejspíš hned vzpomene na slova našich maminek a babiček: „Dej si tu mandarinku, ať máš dostatek vitamínů.” Je tomu ale opravdu tak? Jsou tropické plody dobré pro naše zdraví? To je otázka, na které se mnoho odborníků stále neshoduje.