Panna cotta je klasickým italským chlazeným dezertem, který v překladu znamená vařená smetana. Kromě klasické verze existuje mnoho variant s rozličnými příchutěmi. Jednoduchý dezert připravený s čokoládou je prostě dokonalý. Výběr čokolády ponecháváme jen na vás. Až tuhle dobrotu ochutnáte, věřte, že postačí jen pár soust, abyste se ocitli v sedmém nebi.
Suroviny: cukr
Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
Švýcaři zbožňují hnědé basilejské sušenky, které nazývají jako „basler brunsli”.
Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše perníčky.
Vaniljekranse nebo-li vanilkové věnečky patří do každé dánské rodiny, která slaví Vánoce.
Cukroví z domácího marcipánu se skvěle hodí na tác s vánočním cukrovím. S přípravou mandlových hříbků mohou pomoci i děti, pro které to bude skvělá zábava. K přípravě marcipánu doporučujeme použít čerstvě namleté mandle, aby hmota držela pohromadě a při tvarování se hříbky nedrobily.
Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
Je to neuvěřitelné, ale Vánoce jsou tu za pár dní. A s nimi se opět blíží psaní seznamů, co budeme péct a surovin, bez kterých se neobejdeme. Abychom práci trochu usnadnili, přinášíme malou inspiraci na florentinské cukroví. To v sobě totiž spojuje všechny chutě Vánoc - voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Pokud vyzkoušíte, určitě jej nebudete péct naposledy.
Typickým indickým nápojem je Masala - černý čaj s mlékem a kořením. V zimních měsících prohřeje zkřehlé tělo, ale je vhodný k popíjení během celého roku. Prozradíme vám ten nejlepší recept.
Dýně má v kuchyni mnoho využití. Notoricky známé jsou především polévky a kompoty, ale dýně se dá v kuchyni skvěle využít i mnoha jinými způsoby, i na pečení dezertů. Dodává vláčnost a věřte, že v kombinaci s koření vonícím podzimem, skořicí a medem jde o dokonalé spojení. Přesně takovým je i tento chleb. Kromě celozrnné mouky jsme na těsto použili také mouku dýňovou, k oslazení jsme použili trošku medu a kokosového cukru, přidali sladké brusinky a dýňová semínka. A dobrota je na světě!
Už jste slyšeli o pečeném čaji? K dostání je i v obchodě, ale není nad domácí výrobu z vlastních zásob. Příprava je velmi jednoduchá. Pojďme na to. Pečený čaj vyrobíme z jakéhokoliv ovoce, které nám chutná, nebo ho máme právě na zahradě.