Kynuté preclíky


Domácí kynuté preclíky se zdají na první pohled složité na přípravu, ale není tomu vůbec tak. Právě naopak! A při jejich přípravě mohou pomoci i děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžeme je také podávat jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
Domácí kynuté preclíky se zdají na první pohled složité na přípravu, ale není tomu vůbec tak. Právě naopak! A při jejich přípravě mohou pomoci i děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžeme je také podávat jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
Porce
15 preclíků
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Suroviny
    mouka 500g hladká
    voda 300ml vlažná
    olej 6lžic olivový
    droždí 3lžičky sušené
    cukr 2lžíce krupicový
    sůl 2lžičky himalajská
    olej olivový, na pomazání před pečením
    mák na posypání
    semínka sezamová, na posypání
Pokyny
  1. Do vlažné vody přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. V míse smícháme prosetou mouku se solí, olejem a přidáme vykynutý kvásek.
  3. Uhněteme pružné a hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy, ani na vařečku.
  4. Těsto přesuneme do čisté mísy, trochu zaprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 90 minut kynout.
  5. Po uplynutí této doby těsto rozdělíme na 14 – 16 stejných kusů a každý díl rozválíme na pramen.
  6. Preclíky necháme kynout pod utěrkou dalších 30 minut.
  7. Troubu si předehřejeme na 170°C a plechy vyložíme pečicím papírem.
  8. Nakynuté prameny stočíme do tvaru preclíků a přeneseme na plech.
  9. Na závěr preclíky malinko potřeme olejem a posypeme solí nebo sezamem.
  10. Pečeme 20 – 25 minut, dokud preclíky nezezlátnou.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*