Valašský frgál

Valašský frgál

Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
Cronut

Cronut

Za touto hříšnou sladkostí stojí opět francouzská dovednost a vynalézavost, respektive skvělý nápad francouzsko-amerického cukráře Dominiqua Ansela. V jeho hlavě se totiž zrodila myšlenka připravit těsto na croissanty a udělat z něj donut. Což strhlo v New Yorku naprosté šílenství.
Zavináče z pangase

Zavináče z pangase

Na dobré jídlo je třeba si občas počkat. Stejně tak tomu je i u zavináčů z bílých ryb, které si v naší české kuchyni tak rádi připravujeme. Skvěle se hodí jako chuťovka k pivu!
roláda

Bílková roláda s jahodami podle Kristíny Nemčkové

Nejchutnější letní ovoce - jahody, nemusíte pouze zavařovat do marmelády, ale připravte si s nimi lahodný nadýchaný dezert, který je velmi lehký na přípravu a vyžaduje jen trochu zručnosti při rolování.
Těstovinová bábovka

Těstovinová bábovka

Těstovinový nákyp je oblíbenou sladkou variantou oběda nebo večeře, kterou ocení především děti. Těstoviny v kombinaci s tvarohem a rozinkami chutnají zatepla i zastudena. Spojení těstovin a bábovky se na první pohled může zdát zcela nemožné, ale upéct nákyp ve formě na bábovku je skvělý nápad. Jak na to?
Žebrácké batůžky

Žebrácké batůžky

S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
Treska v rajčatové omáčce a bylinkami

Treska v rajčatové omáčce a bylinkami

Tresčí obsahuje mnoho vitamínů, je opravdu lehké a těší se oblibě mnoha světových šéfkuchařů. Vyzkoušejte si jej připravit v kombinaci s lahdonou rajčatovo-bylinkovou omáčkou, mňam!
Zamilované cupcakes

Zamilované cupcakes

Dnes máme svátek všech zamilovaných, svatý Valentýn. A jak se říká, láska prochází žaludkem. Udělejte radost svému miláčkovi a upečte mu vlastnoručně malé dortíky. Nazvali jsme je Zamilované cupcakes. Jako základ jsme použili nadýchaný korpus s pistáciemi a naplnili jej malinovým rozvarem. Lehký krém je na bázi mascarpone a několik kapek barviva mu dodalo tematický růžový nádech. Třešničkou na dortu jsou malá linecká srdíčka a zdobení z lyofilizovaných malin. Jak na to?
Bramborové vdolky s mrkvovou marmeládou

Bramborové vdolky s mrkvovou marmeládou

Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
Fíkové cupcakes s banánem

Cupcakes se sušenými fíky a banánem

Tyto malé roztomilé dortíky si v poslední době získaly velmi na popularitě a staly se oblíbeným dezertem, bez kterého se neobejde snad žádná oslava. Těsto podle tohoto receptu chutná po čokoládě a banánech, sladkost mu dodají sušené fíky. Krém připravený z mascarpone a smetany a dochucený sušenými banány krásně křupe. Jak na to?
Ruské bliny – netradiční lívanečky jako jednohubky

Ruské bliny – netradiční lívanečky jako jednohubky

Bliny, neboli mini lívanečky, jsou netradiční obměnou pro jakékoliv sváteční pohoštění. Jestliže máte už dost klasických chlebíčků, zkuste hostům připravit jednoduché a rychlé jednohubky. Bliny se podávají především s kaviárem, ale skvěle chutnají i s pomazánkami. Při jejich přípravě si můžeme vyhrát i s ozdobou a vytvořit tak velmi atraktivní předkrm.Vyzkoušejte je podle Jakvkuchyni.cz s lososem nebo s pomazánkou z červené řepy. Jak na to?