Koprovka je tradiční recept. Vyzkoušejte si postup podle slavného šéfkuchaře - Pavla Býčka.
Suroviny: cibule
Polentou se nazývá kukuřičná kaše. Ta se s oblibou připravuje především v severní Itálii a zemích jihovýchodní Evropy. Podává se zde jako příloha k dušeným jídlům a k ragú. Zkuste si s Jakvkuchyni.cz připravit variantu bez masa se špenátem a sušenými rajčaty, což může být skvělou variantou rychlé večeře. Příprava nezabere víc než půl hodinky. Pokrm můžeme podávat teplý zapečený, ale výborný je i za studena, třeba s čerstvým salátem. Jak na to?
Receptů na dobré polévky není nikdy dost. Tento pochází z ”Dělnické kuchařky” Anuše Kejřové a datuje se do roku 1923. Polévka je velmi sytá a pikantní, může tedy nahradit plnohodnotně hlavní chod. Jak na to?
Smažené jižanské kuře je klasikou amerického jihu. Důležitou roli při jeho přípravě hraje podmáslí, do kterého ponoříme kuře na několik hodin. Tím dodáme masu jemnou chuť a zajistíme, aby zůstalo i po smažení šťavnaté. Dozlatova usmažené kousky jsou skvělou variantou pro různé oslavy, nebo piknik. Podáváme se salátem coleslaw, zvolit ale můžete i jinou přílohu dle chuti. Jak na to?
Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
Tip na rychlý oběd nebo večeři? Vyzkoušejte kuskus s rybou podle světoznámého šéfkuchaře Jamieho Olivera. Pochutnají si všechny mlsné jazýčky!
Zelenina má mnoho chutných podob a kombinací a s příchodem jara si můžeme opět začít více užívat čerstvé a sezónní zeleniny. Naprosto nepřekonatelná je zprudka pečená zelenina jen s několika základními surovinami, jako je olej, sůl a bylinky. K její přípravě můžeme skvěle využít zeleninové zbytky z lednice. Do jarního pekáčku je nejlepší použít svěží zeleninu, která bude po upečení krásně křupat. Na závěr přidáme vajíčka, bylinky nebo jarní cibulku. Pečenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, lehký oběd nebo večeři. Zbylou zapečenou zeleninu můžeme použít do salátů, těstovin, toustů nebo třeba tortilly.
Kočičí tanec – pod tímto tajemným názvem se skrývá staročeské jídlo, které je známé v různých kombinacích. V některých krajích se jedná o kombinaci krup a čočky, jinde brambor se zelím. Hospodyňky pak většinou ke kroupám přidávaly i něco masitého, co bylo zrovna po ruce: osmažené maso, slaninu nebo škvarky.
Na dobré jídlo je třeba si občas počkat. Stejně tak tomu je i u zavináčů z bílých ryb, které si v naší české kuchyni tak rádi připravujeme. Skvěle se hodí jako chuťovka k pivu!
Špízy nemusí být jen otázkou letního grilování, jsou skvělou možností, jak zpestřit jídelníček i v zimě. Zkoušíte-li rádi exotické chutě, zapomeňte na klasický špíz s kusem slaniny a cibulí. Tato jihoasijská verze špízu, zvaná satay, vás zaručeně dostane. K lahodným kuřecím kouskům se podává pikantní arašídová omáčka. Uvidíte, že v grilovací sezóně budou klasické špízy v ohrožení. Jak na to?
V dřívějších dobách patřilo maso spíše ke svátečním pokrmům a sezona vepřového masa byla hlavně v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat pokud možno každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na dlouhou dobu. K zabijačce nepatří pouze prejt, ovar, sádlo nebo škvarky, které jsou obecně známé, ale také například huspenina, která je na Slovácku známá jako drkotina. Jak si připravit huspeninu doma?











