Domažlický houbovec

Češi jsou národem houbařů a v letních měsících jsou naše lesy plné rozmanitých hub. Pokud vás již omrzela klasická praženice a hledáte novou inspiraci, vyzkoušejte tento recept. Kořeněné brambory a houby, zalité vaječnou směsí – takový je tradiční houbovec z jižních Čech.
Češi jsou národem houbařů a v letních měsících jsou naše lesy plné rozmanitých hub. Pokud vás již omrzela klasická praženice a hledáte novou inspiraci, vyzkoušejte tento recept. Kořeněné brambory a houby, zalité vaječnou směsí – takový je tradiční houbovec z jižních Čech.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 – 6 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
90 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    brambor 500gramů
    houby 400gramů čerstvé
    máslo 30gramů
    strouhanka 2-3lžíce
    cibule 2kusy
    mléko 2dl
    kmín 1lžíce drcený
    sůl 1lžíce
    pepř 1lžíce
    petržel 1lžíce
    voda 0,25dl dle posouzení
Pokyny
  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  4. Na pánvi rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibulku.
  5. Přidáme houby, kmín a dusíme doměkka.
  6. Ochutíme solí, pepřem a petrželkou.
  7. Pekáč, nebo formu, vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  8. Střídavě vrstvíme nakrájené brambory a dušené houby.
  9. V misce rozšleháme vejce se solí a mlékem a přelijeme směs v pekáči.
  10. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*