Výpečky patří ke klasice české kuchyně. Nemusíme je však připravovat pouze v klasické masové variantě, báječně chutnají i v odlehčené verzi. Maso jsme nahradili poslední dobou čím dál oblíbenějším tempehem. Tempeh je potravina, která je tvořena sójovými boby a fermentací. Díky fermentaci má vysoký podíl proteinů, vlákniny i vitamínů a výrazné aroma.
Suroviny: česnek
Už jste zkoušeli použít červenou řepu jako přílohu? Nejeden z nás má možná nepříjemné chuťové zážitky spojené se školní jídelnou, která nám červenou řepu znechutila, není ale potřeba se této delikátní zeleniny obávat. Co jí takhle dát po letech šanci? Nejenže má téměř magické zdravotní účinky, ale lze z ní připravit skvělé pokrmy a přílohy. V tomto receptu přinášíme návod na univerzální pyré z řepy a brambor, které můžeme použít jako přílohu k masu, nebo i k pečené zelenině.
Kuřecí kari patří k jídlům, které pochází z indického subkontinentu. Oblibu si však našlo po celém světě. Znakem typického kari je kuřecí maso dušené v cibulovo-rajčatové omáčce ochucené zázvorem, česnekem, chilli papričkami a kořením, jako je kurkuma, kmín, koriandr, skořice a kardamom. Právě díky této směsi chutí a vůní je kari nesmírně oblíbené. Kari nemusíme vařit jen podle základního receptu, skvěle chutná i v bezmasé verzi s květákem, cizrnou, cuketou. Tento recept je ale ne přípravu tradičního indického kari. Dobrou chuť!
Sezona hlívy je v plném proudu, nejlepší je vyrazit procházku a nasbírat si ji v lese, ale můžeme si ji také koupit. Hlíva je totiž houba s blahodárnými účinky na náš organismus, ale skvěle chutná a má tak bohaté využití v kuchyni. Hlívou můžeme nahradit maso a připravit z ní skvělý guláš, který jako by tomu pravému z oka vypadl a chuťově je to hodně těžký konkurent. Guláš z hlívy je navíc připravený do hodiny.
Tento pokrm je inspirovaný českou klasikou, kterou si však mohou dopřát i ti, co zrovna masu neholdují. Pokrm se skládá ze zdravějších surovin, přitom voní a chutná báječně, i když je maso nahrazeno veganskými nudličkami a místo klasického knedlíku podáváme s domácími noky.
Červená řepa obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na náš organismus, zejména na cévy a játra. V našem jídelníčku bychom červené řepě měli dát určitě šanci. Navíc se hodí skvěle pro přípravu salátů. Pokud tedy budete mít chuť na večeři nebo oběd plný vitamínů, pak vyzkoušejte tento salát s trochou podzimních chutí. Řepu jsme doplnili o luštěniny a kapustičky a k podávání jsme zvolili lůžko ze zelených salátků. Balkánský sýr je třešničkou na dortu.
Červená řepa patří do našich jídelníčků již od pradávna. A to nejen díky skvělé chuti, ale i kvůli jejím zdravým účinkům. Řepu nejčastěji nalezneme v salátech, polévkách či jako přílohu k některým hlavním pokrmům. Rovněž se často objevuje jako součást pečené zeleniny. Její využití je všestranné a pokrmy, které ji obsahují, bývají zároveň jednodušší na přípravu. A to platí i pro dnešní recept.
Pokud jste si přinesli z lesa košík plný hub a teď přemýšlíte, co s nimi, inspirujte se tipem Jakvkuchyni.cz! Zkuste experimentovat a připravit si toto skvělé houbové ragú s bramborovými gnocchi. Jak na to?
Kimchi, zelný kořeněný salát, je korejská národní pochoutka. Má nízký obsah kalorií, hodně vlákniny, živin a vitaminů, esenciálních aminokyselin, minerálních látek a antioxidantů. Působí jako silné probiotikum a posiluje zažívání i imunitní systém. Zkrátka, tato pochoutka nesmí v naší kuchyni chybět. Jak si ji připravíme doma?
Pečené kuře je klasikou. Chceme-li ho zkusit ozvláštnit, můžeme ho upéct na citronech. Vneseme si tak domů kousek léta. Vůně a chuť rozmarýnu a citrónu dodají chuti kuřete úplně nový rozměr. V jednom pekáči můžeme navíc připravit i přílohu. Jak na to?
Americká klasika nad klasiky – hamburger – je u nás čím dál oblíbenější. A oblíbenou se stává i samotná příprava domácích hamburgerů. Tuto klasiku s obvykle s podáním řádného kusu masa, lze připravit i ve velmi chutné vegetariánské verzi, která není o nic ochuzena! Vyzkoušejte hamburger s domácími houskami a brokolicovým karbanátkem. Jak na to?