Svěží květákové rizoto se zeleným chřestem a parmazánem


Chřestová sezóna je v plném proudu. V tomto svěžím receptu si připravíme rizoto se zeleným chřestem. Místo klasické rýže však použijeme rýži připravenou z květáku. Chuť můžeme zjemnit omáčkou ze smetany a parmazánu. Nakonec vás mile překvapí, že si skvěle pochutnáte i bez špetky cukru!
Chřestová sezóna je v plném proudu. V tomto svěžím receptu si připravíme rizoto se zeleným chřestem. Místo klasické rýže však použijeme rýži připravenou z květáku. Chuť můžeme zjemnit omáčkou ze smetany a parmazánu. Nakonec vás mile překvapí, že si skvěle pochutnáte i bez špetky cukru!
Porce
4 porce
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
Suroviny
    chřest 250g zelený
    parmazán 150g nechat trochu na posyp
    máslo 40g
    šalotka 2ks
    česnek 2stroužek
    květák 1ks středně velký
    citrón 1/2 šťáva
    tymián sušený
Pokyny
  1. Květák očistíme, nakrájíme na menší růžičky, vložíme do výkonného mixéru a zalijeme vodou (voda by měla překrývat květák).
  2. Mixujeme, dokud se nevytvoří menší kousky, které připomínají rýži.
  3. Takto připravenou “květákovou rýži” přecedíme, propláchneme a necháme okapat.
  4. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
  5. V hlubším kastrolu si rozpálíme olej a na mírném plameni restujeme šalotku, dokud nezesklovatí.
  6. Česnek oloupeme a rozetřeme najemno.
  7. Do hrnce s orestovanou šalotkou přendáme okapanou květákovou rýži, přidáme česnek a orestujeme vše společně.
  8. Přilijeme smetanu (příp. můžeme nahradit , přidáme parmazán a osolíme a opepříme dle chuti.
  9. Přidáme tymián, šťávu z citronu a podléváme dle potřeby vývarem.
  10. Povaříme a necháme chvíli probublávat na mírném plameni, aby se tekutina zredukovala.
  11. Mezitím si připravíme zelený chřest.
  12. Ten omyjeme, odkrojíme cca 3 cm od konce, nakrájíme na menší kousky.
  13. Na pánvi si rozehřejeme máslo a na něm orestujeme chřest.
  14. Nakonec ho přimícháme k rýži.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*