Spirulina na talíři


Spirulina (Arthrospira) je jednou ze zelených potravin, které bývají označovány za superpotraviny, tedy potraviny s mimořádně vysokým obsahem zdraví prospěšných živin. Bývá označována jako sladkovodní řasa, přestože její správné zařazení je do rodu sinic. Ty jsou na Zemi přítomny již 3,5 miliardy let. Jako zelené zlato ji oceňovali například staří Aztékové. Co o ní víme dnes?

Sinice, neboli cyanobakterie, obsahují kromě chlorofylu (zeleného barviva) i další barviva, například modré barvivo (fykocyanin).

Sinice jsou jednobuněčné organismy, které vytvářejí vláknité struktury a kolonie. Pro lepší představu můžeme použít tzv. vodní květ, který známe z našich vodních ploch, když se v létě přemnoží sinice. Nejedná se ale o stejný druh jako spirulina (celkem je na tisíc druhů sinic). Mezi dvěma nejvýznamnější druhy spiruliny patří Spirulina maxima a Spirulina platensis

 

 Do České republiky se dováží spirulina převážně z Japonska a Havaje. Na trhu je k dostání v podobě tablet nebo prášku.

Proč užívat spirulinu?

Spirulina je zdrojem mnoha cenných látek:

  • Bílkovin: asi 60 % až 70 % její hmotnosti v suchém stavu tvoří  kompletní bílkoviny, tedy obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Proto bývá často využívaná v rámci veganské a vegetariánské diety
  • Kyseliny gama-linolenové (GLA): ta se nachází  jen v malém množství přírodních zdrojů.
    Působí protizánětlivě a uplatňuje se při ženských hormonálních problémech (např. při přechodu), zlepšuje také kvalitu pleti.
  • Barviva chlorofylu a fykocyaninu: jsou důležitými antioxidanty. Fykocyanin působí navíc protizánětlivě, protinádorově, ochraňuje játra a zlepšuje hladinu krevních tuků.
  • Vitaminů skupiny B a E: za zmínku stojí zejména vitamin B12, kterého obsahuje čtyřikrát více než syrová játra.
    Je ale potřeba brát v úvahu jeho využitelnost, protože je 83 % z obsaženého množství v neaktivní formě, kterou naše tělo nedokáže využít.
  • Minerálních látek: zejména železa, hořčíku, vápníku a fosforu.
  • Betakarotenu: ten je prekurzorem vitaminu A, který je nezbytný pro správnou funkci očí, zrání pohlavních buněk, tvorbu buněk pokožky a sliznic.
  • Nízké procento sacharidů: obsah cukrů se pohybuje kolem 10-15%, jedná se převážně o polysacharidy, které přispívají k udržování hladiny krevního cukru.

    Existuje řada studií, jež se zabývají příznivým vlivem spiruliny při diabetu, zvýšené hladině krevních tuků, vysokém krevním tlaku, zánětlivých onemocněních, alergiích a sportovní aktivitě.
    Je ale třeba dalších klinických studií, aby bylo možné jednoznačně říct, zda a jaké množství spiruliny je pro naše zdraví skutečně přínosné.

    Jak spirulinu užívat?

    Obecně se dá říct, že zdraví prospěšné látky obsažené v zelených potravinách mají kumulativní charakter, proto je důležitá pravidelnost užívání a je doporučeno užívat je 1 – 3 krát denně.
    Účinky se velmi často objevují až po dlouhodobějším užívání v řádu týdnů a měsíců. 

    Jaké je využití spiruliny v kuchyni?

    Spirulina má specifickou chuť, která mnohým vadí. Lze ji ale stejně jako ostatní zelené potraviny použít do smoothie, kaší, jogurtu, pomazánek atd. Kvůli zachování prospěšných látek se nedoporučují tepelné úpravy (pečení, vaření apod.). 

     

     Na trhu je k dostání i modrá spirulina (koncentrát fytocyaninu), díky které získáme krásně modré pokrmy pro zpestření našeho jídelníčku. 

    Nežádoucí účinky spiruliny

    Vedlejší účinky spiruliny nebyly prokázány. Vždy je ale důležité dbát na kvalitu výrobku, spirulina totiž může být kontaminovaná těžkými kovy nebo toxickými látkami produkovanými jinými sinicemi.

     

     Jsou skupiny osob, které by měly být při užívání obezřetné, případně spirulinu neužívat vůbec – jedná se o osoby trpící fenylketonurií, po transplantaci orgánů, nebo o jedince trpící autoimunitním onemocněním. Kontraindikací k užívání je i léčba warfarinem (lék na ředění krve). S lékařem by vhodnost užívání měly konzultovat těhotné a kojící ženy. 

    Mohou spirulinu užívat i děti?

    Z důvodu rizika kontaminace těžkými kovy nebo toxickými látkami se malým dětem konzumace spiruliny nedoporučuje – jejich tělesné procesy jsou ještě ve vývoji a jsou citlivější na toxické látky.

    Spirulina a zdravý životní styl

    I přes vysoký obsah mnoha živin nelze jednoznačně říct, že by spirulina měla být nedílnou součástí zdravého životního stylu každého z nás. Je to zejména kvůli nedostatku klinických studií a také ve vztahu k jejich poměrně vysoké ceně. 

     

     Nutričně vyvážený jídelníček je možné sestavit i z běžně dostupných potravin. Nezapomínejme do našeho jídelníčku zařazovat čerstvé bylinky nebo plané rostliny (kopřivy, medvědí česnek atd.), které mohou být výborným doplněním jídelníčku. 

    Spirulina by tak měla být stále přítomna jako zpestření v jinak zdravém a pestrém jídelníčku,

    Zdroj: 

    GROSSHAGAUER, Silke, Klaus KRAEMER a Veronika SOMOZA. The True Value of Spirulina. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2020, 68(14), 4109-4115 [cit. 2021-04-14]. ISSN 0021-8561. Dostupné z: doi:10.1021/acs.jafc.9b08251

    DE LA JARA, A., C. RUANO-RODRIGUEZ, M. POLIFRONE, P. ASSUNÇAO, Y. BRITO-CASILLAS, A. M. WÄGNER a L. SERRA-MAJEM. Impact of dietary Arthrospira (Spirulina) biomass consumption on human health: main health targets and systematic review. Journal of Applied Phycology [online]. 2018, 30(4), 2403-2423 [cit. 2021-04-14]. ISSN 0921-8971. Dostupné z: doi:10.1007/s10811-018-1468-4.

    Autoři: Tým nutričních terapeutek Nutrifit

    Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Zdravý životní styl". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *