Zelený ječmen – proč jej zařadit do jídelníčku?


Mladý ječmen (zelený ječmen či ječmenná tráva) je jednou ze zelených potravin, které bývají označovány za superpotraviny, tedy potraviny s mimořádně vysokým obsahem zdraví prospěšných živin. Proč bychom měli zelený ječmen zařadit do našeho jídelníčku? Jaké má nutriční hodnoty a mohou jej konzumovat i děti? Nenechte si ujít fakta a zajímavosti v článku na Jakvkuchyni.cz.

Z hlediska výživových hodnot je dle studie z roku 20181 prášek z mladého ječmene nejlepší funkční potravinou, která dodává tělu živiny a vylučuje toxiny z buněk lidského organismu.

 

 Ječmen setý je jednou z nejpěstovanějších obilovin. Mladý ječmen se sklízí v době, kdy rostlina dosahuje výšky 20 až 25 cm. V této růstové fázi totiž obsahuje nejvyšší množství aktivních složek. 

Následně je mladý ječmen zpracováván do formy prášku. Technologie jeho výroby se může u jednotlivých výrobců lišit, proto je dobré zajímat se, jakou metodou byl prášek vyroben – i způsob zpracování může ovlivnit jeho vlastnosti. 

 Za nejvhodnější způsob je považováno sušení vylisované šťávy z mladého ječmene. Teplota sušení by neměla přesáhnout 31°C. Platí totiž, že čím je teplota sušení při sušení nižší, tím je zachováno vyšší množství enzymů. 

Na trhu je zelený ječmen k dostání ve formě prášku, nebo tablet.

Důvody, proč užívat mladý ječmen?

Zmínky o mladém ječmeni nalezneme již v antických textech. Na našem území byl ječmen nejstarší pěstovanou obilninou a už naši předkové zařazovali jarní ječmen, tedy mladé výhonky, do své stravy. 

 

V dnešní době už víme, že je mladý ječmen bohatý na tyto látky:

  • Kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), která podporuje zdravý spánek.
  • Antioxidanty (flavonoidy a polyfenoly), které mají schopnost vázat volné radikály a tím snižovat oxidační stres.
  • Enzymy, které řídí všechny biochemické děje v organismu – mladý ječmen obsahuje více než 20 známých enzymů.
  • Draslík, který je důležitý pro správné fungování nervů, svalů a srdce.
  • Vápník, který ovlivňuje správnou stavbu a funkci kostí a zubů. Dále podporuje správnou činnost nervů a svalů, srážlivost krve a podílí se na produkci hormonů a srdeční aktivitě.
  • Selen, jenž má jako součást selenoproteinů a enzymů antioxidační účinky.
  • Chlorofyl, který napomáhá při krvetvorbě, zvyšuje počet červených krvinek a zlepšuje přenos kyslíku a má navíc protizánětlivé působení.
  • Vlákninu, která podporuje střevní mikrobiom a udržuje přívětivé prostředí ve střevě.
  • Řadu vitamínů (A, B1, C či E), které se mj. podílí na metabolismu makroživin, imunitě, stavu kůže, zraku, kostí či psychiky atd.

Na základě přítomnosti těchto látek se uvádí, že mladý ječmen přispívá k podpoře spánku, má antidiabetické účinky, zlepšuje imunitu, chrání játra, snižuje hyperurikémii (zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi), reguluje krevní tlak, zmírňuje akné a projevy atopického ekzému, má antidepresivní, detoxikační i protizánětlivé účinky. 

Již zmiňovaná studie uvádí, že mladý ječmen může fungovat jako prevence u více jak 20 chronických onemocnění.

 

Nutriční hodnoty zeleného ječmene:

na 100 g

na porci 10 g

Energetická hodnota

1340 kJ/ 319 kcal

134 kJ/ 31,9 kcal

Tuky

3,9 g

0,39 g

Sacharidy

39 g

3,9 g

Bílkoviny 

28 g

2,8 g

Vláknina

6,9 g

0,69 g

Tabulka – nutriční hodnoty zeleného ječmene. (Zdroj: https://www.gw-int.net/katalog/jecmen)


Způsob užívání zeleného ječmene

Obecně se dá říct, že zdraví prospěšné látky obsažené v zelených potravinách mají kumulativní charakter, proto je důležitá pravidelnost jeho užívání, které je doporučeno 1 – 2 krát denně.
Účinky se velmi často objevují až po dlouhodobějším užívání v řádu týdnů a měsíců. 

Nápoj z mladého ječmene je vhodné popíjet ráno, nalačno, minimálně s hodinovým odstupem od běžně užívaných léků.

Jaké jsou nežádoucí účinky zeleného ječmene?

Vedlejší účinky mladého ječmene nebyly prokázány. Jsou ale skupiny osob, které by měly být při užívání ječmene obezřetné, případně ho neužívat vůbec.

 

 S lékařem by vhodnost užívání měli konzultovat těhotné a kojící ženy, které dlouhodobě neužívaly mladý ječmen ještě před otěhotněním, a lidé trpící celiakií. 

Mladému ječmenu by se také měli vyhnout lidé s akutním onemocněním trávicího traktu (po operaci žaludku, střev), po transplantaci orgánů, nebo lidé trpící autoimunitním onemocněním. Kontraindikací k užívání je i léčba warfarinem (lék na ředění krve). 

Mohou mladý ječmen užívat i děti?

Mladý ječmen je doporučován i dětem, a to v jakémkoliv věku, pokud se dodrží dávkování určené výrobcem.

Ti dokonce doporučují nápoj z ječmene i pro kojence (minimálně do 4. měsíce věku však kojenci stačí jen mateřské mléko nebo jeho náhrady, pokud není kojení možné) a sice místo ovocných šťáv, nebo čaje. 

 

 Největším problémem je, že děti často nápoj z mladého ječmene odmítají pro jeho specifickou chuť, vůni a vzhled. I proto jsou na trhu přípravky určené dětem, které jsou ochucené ovocným aroma a přírodními sladidly. 

Mladý ječmen a zdravý životní styl

I přes vysoký obsah mnoha živin nelze jednoznačně říct, že by mladý ječmen měl být nedílnou součástí zdravého životního stylu každého z nás, a to zejména kvůli nedostatku klinických studií a také ve vztahu k jejich poměrně vysoké ceně. Nutričně vyvážený jídelníček je možné sestavit i z běžně dostupných potravin. Nezapomínejme zařazovat čerstvé bylinky, nebo plané rostliny (kopřivy, medvědí česnek aj.), které mohou být výborným doplněním jídelníčku. Mladý ječmen by měl být stále jen jako zpestření v jinak zdravém jídelníčku.

Využití mladého ječmene v kuchyni

Někteří výrobci pro lepší účinek prášku nedoporučují kombinaci s dalšími potravinami. Jiní uvádějí řadu zajímavých receptů na nevařené a nepečené pokrmy. Při tepelné úpravě by totiž došlo k degradaci mnoha prospěšných látek. 

Prášek z ječmene se hodí do smoothie, zálivek, pomazánek nebo studených polévek. 

TIP: Jak na jarní smoothie s medvědím česnekem a mladým ječmenem?

Ingredience: 

  • hrst medvědího česneku
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • lžička mladého ječmene
  • voda dle potřeby
  • chia semínka dle chuti na ozdobu

Postup:

  1. Do nádoby na smoothie dáme všechny ingredience a rozmixujeme.
  2. Nalijeme do sklenice a ozdobíme chia semínky.



Autoři: Tým nutričních terapeutek Nutrifit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*