Závitky z lilku plněné tuňákem

Tuňák se v naší kuchyni těší čím dál větší oblibě. Chutná skvěle v teplé i studené kuchyni, připravte si jej na párty nebo grilovačku v kombinaci s lilkem v lahodných závitcích. Pozor, ta chuť je vysoce návyková!
Tuňák se v naší kuchyni těší čím dál větší oblibě. Chutná skvěle v teplé i studené kuchyni, připravte si jej na párty nebo grilovačku v kombinaci s lilkem v lahodných závitcích. Pozor, ta chuť je vysoce návyková!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    lilek 1-2ks
    tuňák 160g v oleji
    parmazán 5lžíce strouhaný
    sardel 2ks sardelové řezy
    sůl 2špetka
    strouhanka 1-2lžíce
    cibulka 1ks nadrobno nakrájená
    vejce 1ks
    kapary 1lžička
    petrželka 1lžíce zelená
    sůl a pepř na dochucení
Pokyny
  1. Lilek dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky po celé jeho délce.
  2. Rozehřejeme si pánev s nepřilnavým povrchem a lilek mírně opečeme, posypeme špetkou soli a pepře.
  3. Nakonec lilek naskládáme na rovný povrch,například na plech, lehce jej pokapeme olivovým olejem a necháme jej alespoň dvacet minut vypotit.
  4. Na pánvi si na mírném stupni rozehřejeme olivový olej, přidáme jednu najemno nakrájenou jarní cibulku a nakrájenou petrželku, pro pikantnější chuť přidáme nadrobno nakrájenou feferonku.
  5. Přidáme dva sardelové řezy v oleji a zhruba půlku plátku z připraveného lilku.
  6. Dusíme zhruba patnáct minut. Důležité je počkat, dokud se sardelové řezy nerozpustí a zcela se nesmíchají s ostatními přísadami na pánvičce. Následně vše dochutíme podle vlastní chuti.
  7. Mezitím si připravíme mísu s vyšším okrajem, ve které smícháme celých 160 g tuňáka, jedno natvrdo uvařené a nadrobno nakrájené vejce, kapary, strouhanku a najemno nastrouhaný parmazán.
  8. Do mísy přidáme již vystydlou směs z pánve, všechny suroviny smícháme dohromady a spojíme je v jednotnou náplň do zbylého lilku. Dle potřeby osolíme, opepříme, popřípadě dochutíme jinými bylinkami, dle libosti.
  9. Nachystáme si plech se zbývajícím lilkem a lžíci, nebo lžičku - záleží jen na tom, s čím se nám bude lépe pracovat. Na každý plátek lilku nanášíme pomalu lžičkou vyrobenou náplň.
  10. Každý jednotlivý plátek lilku se směsí srolujeme tak, aby se nerozbalil, a propíchneme jej uprostřed alespoň jednou špejlí či více párátky a lehce jej potřeme nebo zakápneme olejem.
  11. Na závěr jej umístíme do zapékací mísy, kterou můžeme buď vymazat máslem a posypat moukou či strouhankou, nebo můžeme lilek dát pouze na pečicí papír. Během pečení lilkové záviny alespoň jednou otočíme.
  12. Troubu rozehřejeme na 190 °C a pečeme zhruba třicet minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*