Valašský frgál

Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.

Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 koláče
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
2 hodiny
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
TĚSTO
    hladká 500g
    mléko 250ml
    máslo 125g
    olej 50ml
    droždí 40g čerstvé
    žloutek 2ks
    sůl špetka
    citrón kůra kůra z jednoho citronu
MAKOVÁ NÁPLŇ
    mák 600g mletý
    mléko 250ml
    strouhanka 100g
    povidla 80g
    skořice 40 g mletá
    rum 2dl
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
    tvaroh 500g
    rozinky 80g
    pudink 25g vanilkový
    rum 3lžíce
    žloutek 2ks
    citrónová kůra z poloviny citronu
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
    švestková povidla 400g nebo hrušková
    rum 2lžíce
DROBENKA
    máslo 50g povolené
POTÍRÁNÍ
    mléko 50ml po upečení
    vejce 1 ks před pečením
MÁSLOVÝ PŘELIV
    máslo 50g
    rum 1lžíce
Pokyny
  1. Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí.
  2. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka, necháme vzejít kvásek.
  3. Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, máslo pokojové teploty a zbytek ohřátého mléka.
  4. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
  5. Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm.
  6. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
  7. Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně.
  8. MAKOVÁ NÁPLŇ: mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme mletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
  9. TVAROHOVÁ NÁPLŇ: -všechny suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na ředění použijeme smetanu
  10. POVIDLOVÁ NÁPLŇ: povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.
  11. Stejnoměrně rozetřeme náplň po těstě, pouze po obvodu necháme okraj těsta asi 1 cm Ten potřeme připraveným rozšlehaným vejcem.
  12. Koláč posypeme drobenkou.
  13. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C.
  14. Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem.
  15. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*