Rilletes – masová pomazánka s vůní Francie


Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes (čtěte "rijet"). Tato masová pochoutka pochází z 15. století z oblasti Touraine nacházející se ve střední Francii. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu "rille" označujícího podlouhlý špalíček sádla.
Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes (čtěte "rijet"). Tato masová pochoutka pochází z 15. století z oblasti Touraine nacházející se ve střední Francii. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu "rille" označujícího podlouhlý špalíček sádla.
Porce
1 zavařovací sklenice
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
4 hodiny
Suroviny
    sádlo 700g vepřoví
    vepřové maso 500g vepřová plec
    vepřové maso 500g vepřová krkovice
    vepřové maso 500g vepřový bůček
    voda 500ml
    česnek 2stroužky
    pepř černý
Pokyny
  1. Sádlo nakrájejte na menší kostky a na velmi mírném plameni ho pomalu rozpusťte. Po částech a za stálého míchání přidejte na kostičky nakrájené maso. Vše zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni nechte maso hodinu probublávat.
  2. Za hodinku stáhněte plamen na minimum, maso promíchejte, hrnec přikryjte poklicí a nechte vařit další tři hodiny. Pokud se maso bude připalovat, můžete ho lehce podlít vodou.
  3. Během vaření maso nemíchejte ani neodkrývejte pokličku.
  4. Po třech hodinách přidejte sůl, pepř, rozmačkaný česnek a maso nechte vařit další tři hodiny, tentokrát však bez pokličky.
  5. Na konci vaření odstavte hrnec z plotny a maso nechte odpočinout. Jakmile vychladne, důkladně ho promíchejte, aby se co nejvíce rozpadlo.
  6. Takto zpracované maso následně rozdělte do připravených misek nebo skleniček a zalijte ho částí sebraného tuku, kterým povrch uzavřete.
  7. Maso v miskách nechte vychladnout a nakonec ho vložte do lednice.
  8. Rillettes vytáhněte z lednice asi 30 minut před konzumací, aby se plně rozvinula úžasná chuť. Teprve pak si je namažte na plátek oblíbeného pečiva.
  9. Doporučujeme ozdobit čerstvými bylinkami, jako je pažitka či petrželka, a podávat s domácím pečivem.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*