Základ francouzské kuchyně – Bešamelová omáčka


Bešamelová omáčka je jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Je velice jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji použít při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů nebo tradičních italských lasagní.
Bešamelová omáčka je jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Je velice jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji použít při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů nebo tradičních italských lasagní.
Porce
400 ml
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    mléko 500ml plnotučné
    máslo 40g
    hladká mouka 3lžíce
    ořechy 1špetka muškátový
    pepř 5zrnek černý
Pokyny
  1. Do hrnce vlijte asi 2/3 mléka, přidejte bobkový list, kuličky černého pepře a vše přiveďte k mírnému varu. Poté mléko odstavte z plotny a vytáhněte pepř i bobkový list.
  2. V druhém hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a pár minut vše opékejte tak, aby mouka lehounce zhnědla.
  3. Hrnec odstavte z plotny, vlijte do něj teplé mléko z prvního hrnce, zbytek studeného mléka a vraťte ho zpět na plotnu.
  4. Metličkou vše jemně míchejte a vařte cca 20 minut do zhoustnutí.
  5. Hotovou bešamelovou omáčku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pořádně ji ještě jednou promíchejte.
  6. Bešamelovou omáčku ihned spotřebujte nebo ji uchovejte v lednici, kde vám vydrží až tři dny.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*