Honzovy buchty plněné domácími povidly

Kynuté buchty patří často mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci. Naplnit je můžete např. tvarohem, ovocnou marmeládou nebo mákem. Není ale nad ty „pravé“, povidlové! Jejich vůně vás přenese zpátky do dětství stráveného u babičky na chalupě. Podle našeho receptu se vám zaručeně povedou a zmizí z plechu za pár minut.
Kynuté buchty patří často mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci. Naplnit je můžete např. tvarohem, ovocnou marmeládou nebo mákem. Není ale nad ty „pravé“, povidlové! Jejich vůně vás přenese zpátky do dětství stráveného u babičky na chalupě. Podle našeho receptu se vám zaručeně povedou a zmizí z plechu za pár minut.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
12 buchet
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 300g hladká
    povidla 250g
    mléko 130ml vlažné
    máslo 100g
    cukr 50g třtinový nebo krupicový cukr
    droždí 20g čerstvé
    cukr 1pytlík vanilkový
    vejce 1ks žloutek
    sůl 1špetka
Pokyny
  1. V malé misce smíchejte droždí, lžičku cukru, 50 ml vlažného mléka a lžíci mouky. Až ingredience pečlivě promícháte, nechte vzejít kvásek. Potrvá to cca 10 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte vanilkový cukr, třtinový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Uprostřed mouky vytvořte důlek, vlijte do něj 60 g rozpuštěného másla, vlažné mléko, žloutek a hotový kvásek. Vařečkou vše smíchejte, až vznikne těsto, které následně pomocí vařečky nebo robotu dalších 10‒15 minut hněťte, dokud nebude sametově hladké a jemné.
  3. Propracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě 2‒3 hodiny kynout.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Válečkem ho rozválejte na výšku cca 1 cm a rozkrájejte ho na čtverce o velikosti asi 6 x 6 cm. Do středu každého čtverce naneste lžíci povidel.
  5. Spojte k sobě všechny čtyři rohy těsta a stlačte strany tak, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory. Buchty pokládejte spojem dolů na plech vymazaný máslem a mezi jednotlivými buchtami nechte cca 1‒2 cm mezeru. Takto připravené buchty potřete ze všech stran zbývajícím rozpuštěným máslem.
  6. Troubu rozehřejte na 180 °C, a zatímco se rozehřívá, nechte buchty ještě 15 minut na plechu kynout.
  7. Plech vložte do trouby a pečte zhruba 10 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a dopékejte buchty dalších 40‒50 minut. Pak je vytáhněte z trouby a nechte je zchladnout. Před podáváním buchty posypejte moučkovým cukrem.

http://cookingwithsusa.blogspot.cz/

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*