Poctivý zeleninový vývar

Základem mnoho pokrmů je kvalitní zeleninový vývar, jako výživná polévka obstojí ale i sám o sobě. Připravte si domácí lahodný vývar uvařený z kořenové zeleniny, pórku, česneku a bylinek podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Základem mnoho pokrmů je kvalitní zeleninový vývar, jako výživná polévka obstojí ale i sám o sobě. Připravte si domácí lahodný vývar uvařený z kořenové zeleniny, pórku, česneku a bylinek podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 litr
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 1,5l
    máslo cca 3lžíce nebo ghí
    celer 2řapíky
    mrkev 2ks
    cibule 1ks
    petržel 1ks
    pórek 1ks
    česnek 1stroužek
    celer kousek
    petrželka několik snítek
Pokyny
  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kusy.
  2. Cibuli omyjeme, odřízneme bubáka a ponecháme ji ve slupce.
  3. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo nebo ghí a zeleninu několik minut orestujeme.
  4. Když je zelenina opečená, přilijeme vodu, přidáme koření, cibuli ve slupce, oloupaný stroužek česneku a lehce osolíme (pokud ho budeme používat do dalšího vaření, jsme se solením spíše opatrní; v případě, že vývar budeme podávat jako polévku, osolíme ho dle chuti).
  5. Na mírném plameni vaříme asi 45 minut.
  6. Hotový vývar přecedíme, zeleninu vyjmeme a případně ji nakrájíme a vrátíme zpět do polévky.

TIP od Jakvkuchyni.cz: podávat ho můžeme jen tak, nebo doplněný vejcem či domácími nudlemi či knedlíčky - inspirovat se můžete v článku 5 receptů na knedlíčky, noky a nudle do poctivých vývarů. Použít ho můžeme i jako základ pro krémové polévky, omáčky či rizoto.

Pokud použijeme ghí ve skleněném obalu, můžeme sklenici po spotřebování jednoduše umýt a znovu využít - jedná se o tzv. reuse. Pokud ji už nechceme dál používat, vytřídíme ji do kontejneru označeného zelenou samolepkou - víčka ani etikety při třídění nevadí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*