Základem mnoho pokrmů je kvalitní zeleninový vývar, jako výživná polévka obstojí ale i sám o sobě. Připravte si domácí lahodný vývar uvařený z kořenové zeleniny, pórku, česneku a bylinek podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Základem mnoho pokrmů je kvalitní zeleninový vývar, jako výživná polévka obstojí ale i sám o sobě. Připravte si domácí lahodný vývar uvařený z kořenové zeleniny, pórku, česneku a bylinek podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
1 litr
|
![]() |
Doba přípravy
40 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na kusy.
- Cibuli omyjeme, odřízneme bubáka a ponecháme ji ve slupce.
- Ve větším hrnci rozehřejeme máslo nebo ghí a zeleninu několik minut orestujeme.
- Když je zelenina opečená, přilijeme vodu, přidáme koření, cibuli ve slupce, oloupaný stroužek česneku a lehce osolíme (pokud ho budeme používat do dalšího vaření, jsme se solením spíše opatrní; v případě, že vývar budeme podávat jako polévku, osolíme ho dle chuti).
- Na mírném plameni vaříme asi 45 minut.
- Hotový vývar přecedíme, zeleninu vyjmeme a případně ji nakrájíme a vrátíme zpět do polévky.
TIP od Jakvkuchyni.cz: podávat ho můžeme jen tak, nebo doplněný vejcem či domácími nudlemi či knedlíčky - inspirovat se můžete v článku 5 receptů na knedlíčky, noky a nudle do poctivých vývarů. Použít ho můžeme i jako základ pro krémové polévky, omáčky či rizoto.
Pokud použijeme ghí ve skleněném obalu, můžeme sklenici po spotřebování jednoduše umýt a znovu využít - jedná se o tzv. reuse. Pokud ji už nechceme dál používat, vytřídíme ji do kontejneru označeného zelenou samolepkou - víčka ani etikety při třídění nevadí.