Pletenec s makovo-povidlovou náplní

Místo klasického makového koláče můžeme připravit tento pletenec s mákem a povidly. Jak na to poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
Místo klasického makového koláče můžeme připravit tento pletenec s mákem a povidly. Jak na to poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 pletenec
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 300g polohrubá
    mléko 125ml
    máslo 70g
    cukr 60g
    droždí 15g
    vejce 1ks
    sůl 1špetka
    vejce na potření
    povidel 200g
    mléko 200ml
    mák 100g mletý
    cukr 50g
Pokyny
  1. Nejprve připravíme kvásek - mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžíci mouky a zamícháme.
  2. Poté přidáme nadrobené droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Mouku prosejeme do mísy, přimícháme sůl, zbylý cukr, vanilku, povolené máslo a nakonec také vejce a vzešlý kvásek.
  4. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi hodinu.
  5. Než vykyne těsto, připravíme náplň - mléko nalijeme do menšího kastrůlku, přidáme do něj cukr a mák.
  6. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, aby zhoustla.
  7. Do zchladlé makové náplně přimícháme povidla.
  8. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše do tvaru obdélníku a rozetřeme na něj náplň.
  9. Zarolujeme, rozřízneme podélně na dvě poloviny, ty poté spleteme dohromady a zatočíme do tvaru věnce.
  10. Pletenec poté ještě potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C asi 30 minut (propečenost zkontrolujte špejlí - těsto se ani v nejsilnější části nesmí lepit).

Klasické máslo se obvykle prodává v obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento kombinovaný obal patří do směsného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*