Orientální marocký čaj s mátou Nana

V dnešním receptu zavítáme do orientálního Maroka, kde je čaj národním nápojem. Maročané ho ale připravují trochu jinak, než je zvykem na Dálném východě. Marocký čaj se označuje také jako Pouštní duna, Marocká whiskey nebo Touareg a je specifický svou sladkou chutí. Pochutnáme si na něm po celý rok a to i v horkých slunečných dnech. Máta nás v létě osvěží a cukr nám dodá energii. Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
V dnešním receptu zavítáme do orientálního Maroka, kde je čaj národním nápojem. Maročané ho ale připravují trochu jinak, než je zvykem na Dálném východě. Marocký čaj se označuje také jako Pouštní duna, Marocká whiskey nebo Touareg a je specifický svou sladkou chutí. Pochutnáme si na něm po celý rok a to i v horkých slunečných dnech. Máta nás v létě osvěží a cukr nám dodá energii. Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
10 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda ½litru
    čaj 2lžíce čínský - ideálně Gunpowder neboli Střelný prach
    máta 1lžíce marocká - Nana
    cukr dle chuti třtinový
    máta čerstvá - na ozdobu
Pokyny
  1. Vodu přivedeme k varu.
  2. Do konvičky si připravíme čaj a marockou mátu Nana.
  3. Směs zalijeme horkou vodou a necháme louhovat až 10 minut.
  4. Pokud chceme, přecedíme čaj přes sítko nebo ho necháme v konvičce. Záleží na nás, jak moc silný nápoj chceme mít.
  5. Nakonec přidáme cukr. Nešetřeme s ním, marocký čaj je velmi sladký a silný.
  6. První porci čaje nalijeme z výšky do menší sklenice, aby se voda provzdušnila a chutě se promíchaly. Tuto dávku vrátíme zpět do konvice.
  7. Nyní do sklenice vložíme snítku čerstvé máty a čaj nalijeme opět z výšky. Na povrchu nápoje by se měla objevit pěna a vzduchové bublinky.
  8. Marocký čaj podáváme s baklavou nebo miskou datlí. Skvěle ladí také s jehnečím masem a tažínem. Dobrou chuť!

TIP
Marocký čaj si dopřejme k snídani nebo během dne. Cukr z čaje dělá silný a povzbuzující nápoj. Pokud si na něm budeme pochutnávat ve večerních hodinách, bude se nám špatně usínat.  

Vylouhované čajové lístky nám poslouží jako kvalitní hnojivo. Přidejme je do hlíny na záhoncích nebo ke kytkám v květináči. Rostlinám udělá radost i mírná zálivka z nedopitého čaje, nebo bylinek. Samozřejmě bez cukru. Čajové lístky i vylouhované sáčky čaje můžeme vytřídit na náš vlastní kompost, nebo vyhodit do sběrných nádob na bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*