Mřížkový makový koláč s tvarohem

Tradiční český koláč s dvojitou náplní – jemný tvaroh, sladká maková směs a poctivé domácí těsto. Ideální ke kávě i čaji. Zkuste tento recept na mřížkový koláč s mákem a tvarohem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Tradiční český koláč s dvojitou náplní – jemný tvaroh, sladká maková směs a poctivé domácí těsto. Ideální ke kávě i čaji. Zkuste tento recept na mřížkový koláč s mákem a tvarohem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 koláč forma o velikosti cca 20 x 30 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 250g hladká
    máslo 120g
    cukr 70g
    mléko 2lžíce
    vejce 1ks
    citrónová kůra 1/2lžičky
Tvarohová náplň
    tvaroh 500g tučný
    cukr 1ks vanilkový
    cukr 20g
    vejce 1ks
Maková náplň
    mléko 150ml
    mák 120g mletý
    cukr 30g
    povidla 4lžíce
Pokyny
  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme do ní prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru.
  2. Dále přidáme máslo, vejce a mléko a ze směsi vypracujeme hladké těsto.
  3. Nyní připravíme makovou náplň - mléko přivedeme k varu, přidáme cukr a mák. Nakonec vmícháme povidla.
  4. Tvarohovou náplň připravíme tak, že prošleháme tvaroh s cukrem a nakonec přidáme vejce.
  5. Z těsta oddělíme asi 1/3 na mřížku. Zbývající těsto vyválíme podle tvaru formy.
  6. Formu vymažeme máslem, dáme do ní vyválené těsto, na něj rozprostřeme makovou náplň a poté bude následovat vrstva tvarohu.
  7. Ze zbývajícího těsta vytvoříme mřížku, kterou dáme nahoru.
  8. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

Papírový karton od vajec od vajec patří do kontejneru označeného modrou samolepkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*