Kuřecí satay s arašídovou omáčkou


Špízy nemusí být jen otázkou letního grilování, jsou skvělou možností, jak zpestřit jídelníček i v zimě. Zkoušíte-li rádi exotické chutě, zapomeňte na klasický špíz s kusem slaniny a cibulí. Tato jihoasijská verze špízu, zvaná satay, vás zaručeně dostane. K lahodným kuřecím kouskům se podává pikantní arašídová omáčka. Uvidíte, že v grilovací sezóně budou klasické špízy v ohrožení. Jak na to?
Špízy nemusí být jen otázkou letního grilování, jsou skvělou možností, jak zpestřit jídelníček i v zimě. Zkoušíte-li rádi exotické chutě, zapomeňte na klasický špíz s kusem slaniny a cibulí. Tato jihoasijská verze špízu, zvaná satay, vás zaručeně dostane. K lahodným kuřecím kouskům se podává pikantní arašídová omáčka. Uvidíte, že v grilovací sezóně budou klasické špízy v ohrožení. Jak na to?
Porce
10 špízů
Doba přípravy
Doba vaření
Suroviny
Maso
    kuřecí prsa 500g bez kostí a kůže
Marináda
    olivový olej 4 lžíce
    med 1lžíce
    česnek 1stroužek
    chilli 1ks paprička
Arašídová omáčka
    olej 2lžíce
    cibule 1ks
    česnek 1stroužek
    chilli 1ks paprička
    med 1lžíce
    rybí omáčka 1lžíce
    kokosové mléko 1/2plechovka
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme marinádu na kuřecí maso.
  2. Smícháme olej, med, sójovou omáčku, nadrcený česnek a nasekanou chilli papričku.
  3. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, obalíme v marinádě, zakryjeme potravinovou fólií a necháme marinovat (min. 4 hodiny, ale ideálně přes noc).
  4. Nyní si připravíme omáčku.
  5. V menším litinovém hrnci si orestujeme najemno nasekanou cibuli, na plátky nakrájený česnek a nasekanou chilli papričku.
  6. Asi po minutě přidáme arašídové máslo a med.
  7. Společně promícháme a poté rozmixujeme tyčovým mixerem – můžeme přendat do menší a užší nádoby, aby se nám suroviny lépe mixovaly.
  8. Do směsi přidáme rozmíchaný kokosový krém, rybí a sójovou omáčku a rozmixujeme dohladka.
  9. Marinované kuřecí maso napícháme na špejle a grilujeme v troubě na 200 °C, nebo na grilu.
  10. Kuřecí satay servírujeme s arašídovou omáčkou a rýží.
  11. Maso ještě můžeme zakapat limetkovou šťávou a nasekanou jarní cibulkou.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*