Kulajda

Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    vejce 4ks
    brambor 4ks větší, nakrájené na kostičky
    pepř 4kuličky černý
    hladká mouka 2lžíce
    smetana 1balení zakysaná
    ocet 1lžíce
    máslo 1lžíce
    kopr 1lžíce nasekaný
    kmín 1/2lžičky
    houby 1hrst čerstvé nebo sušené
Pokyny
  1. Houby očistíme (pokud máme čerstvé) a nakrájíme na středně velké kousky. Pokud nemáte houby čerstvé, lze použít houby sušené, nebo mražené.
  2. Nejčastěji jsou používané hříbky, můžete ale použít i lišky, nebo jiné houby či houbovou směs v kostce.
  3. V případě, že použijeme houby sušené, namočíme je cca na 1 hodinu do vody a poté je necháme přejít varem.
  4. Máslo rozpustíme ve větším hrnci a pak na něm osmahneme houby, které zasypeme kmínem, vše promícháme, přidáme syrové brambory a zalijeme litrem vody.
  5. Následně přidáme nové koření, pepř, bobkové listy a vaříme zhruba 20 minut.
  6. Do smetany vmícháme hladkou mouku, přidáme do polévky a krátce prohřejeme.
  7. Kulajdu dochutíme podle potřeby solí, octem (polévka by neměla být kyselá) a přidáme kopr.
  8. Před podáváním rozkrojíme do polévky natvrdo uvařené vejce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*