Krkonošské kyselo: tradiční životabudič


Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho chuť je miliónová. Je lehce navinulé, voní po houbách a není lepší polévka na povzbuzení po náročné noci nebo třeba dlouhém putování podzimními lesy.
Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho chuť je miliónová. Je lehce navinulé, voní po houbách a není lepší polévka na povzbuzení po náročné noci nebo třeba dlouhém putování podzimními lesy.
Porce
2 porce
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    houby 100g
    mléko 200ml
    vejce 3ks
    cibule 1ks
    droždí 20g
    sádlo 40g
    chléb sušená chlebová kůrka
Pokyny
  1. Z mléka, droždí a nastrouhaných chlebových kůrek si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
  2. Do osolené vody dáme houby, kmín a vše vaříme asi 20 minut téměř doměkka.
  3. Houby očistíme a pokrájíme.
  4. Poté přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutek a ještě dalších 10 minut polévku povaříme.
  5. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky a ty pak na pánvi osmahneme na rozpáleném sádle.
  6. Zbylá dvě vejce rozklepneme do hrníčku, rozmícháme a vlijeme je na osmaženou cibulku.
  7. Vše přidáme do hrnce s polévkou a na závěr vlijeme smetanu. Krátce povaříme a kyselo je hotové.
  8. Do hrnce můžete přidat hned na začátku vaření dvě na kostky nakrájené syrové brambory. Polévka tak bude hustší a vydatnější.

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.

Štítky:

2 thoughts on “Krkonošské kyselo: tradiční životabudič

    1. Adéla Špinarová Post author

      Dobrý den Hanko, pokud máme správné informace, smetanu lze přidat. Pokud to tak není, poprosíme Vás o uvedení zdroje s touto informací a recept hned opravíme. Děkujeme Vám a přejeme pěkný den.

      Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*