Jahodové tartaletky

S posledními květnovými dny začínají dozrávat první sladké jahody a chuť čerstvých jahod si pak můžeme užívat celé léto. Toto ovoce skvěle ozdobí každý dezert a dovedou ho k dokonalosti. Kouzlo jahodových tarteletek spočívá ve spojení křehkého korpusu, lahodného lehkého krému a čerstvých jahod. Neskutečně lehký a osvěžující dezert se může stát ozdobou nejen svátečního stolu, ale také jím můžete překvapit své přátele na letní zahradní party.
S posledními květnovými dny začínají dozrávat první sladké jahody a chuť čerstvých jahod si pak můžeme užívat celé léto. Toto ovoce skvěle ozdobí každý dezert a dovedou ho k dokonalosti. Kouzlo jahodových tarteletek spočívá ve spojení křehkého korpusu, lahodného lehkého krému a čerstvých jahod. Neskutečně lehký a osvěžující dezert se může stát ozdobou nejen svátečního stolu, ale také jím můžete překvapit své přátele na letní zahradní party.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
20 ks o průměru 5 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Těsto
    mouka 250g hladká
    máslo 125g
    voda 3lžíce studená
    cukr 2lžíce krupicový
    vejce 1ks žloutek
    sůl 1/2lžičky
Krém
    sýr 300g Mascarpone
    smetana 150ml ke šlehání 33 %
    jahody 100g na ozdobení
    cukr 3lžíce moučkový
Pokyny
Příprava těsta
  1. V míse utřeme máslo, aby bylo měkké a krémové konzistence.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl a vodu.
  3. Zpracujeme a přidáme žloutek a utřené máslo.
  4. Suroviny hněteme, dokud se všechny nespojí.
  5. Na vále propracujeme ještě prsty a vytvoříme kouli.
  6. Zabalíme ji do potravinářské folie a dáme vychladit do ledničky na cca 1–2 hodiny.
  7. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  8. Studené těsto vyndáme z ledničky.
  9. Nachystáme si formičky na tarteletky (mohou být s odnímatelným dnem).
  10. Na vále vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka o něco větší, než jsou formičky. Ty těstem vyložíme až po okraje a přečnívající těsto z nich ořízneme.
  11. Dno těsta propícháme vidličkou.
  12. Alobalem těsně přikryjeme nejen dno, ale také okraje, aby se nespálily a těsto zatížíme fazolemi.
  13. Takto připravené dáme péct na 15 minut.
  14. Po tomto čase fazole i alobal odstraníme a ještě dopékáme dozlatova cca 5–10 minut.
  15. Poté necháme vychladnout a korpus vyklopíme z formiček.
  16. Mezitím si připravíme jahody.
  17. Omyjeme je, odstraníme lístky a nakrájíme je na poloviny.
Příprava krému
  1. Na krém si vyšleháme studené mascarpone s cukrem.
  2. Začínáme šlehat na menší rychlost cca 1 minutu, aby se mascarpone nesrazilo.
  3. Přilijeme smetanu a šleháme, zvýšíme otáčky, aby se šlehačka vyšlehala spolu s mascarpone do tužšího krému.
Dokončení tartaletek
  1. Jakmile je krém hotový, připravíme si cukrářský sáček se zdobičkou.
  2. Naplníme ho krémem a zdobíme připravené tarteletky.
  3. Nakonec na krém položíme rozkrojenou jahodu.
  4. Tarteletky necháme ještě chvíli vychladit v lednici, aby krém trochu ztuhl.
  5. V lednici je také skladujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*