Dýňová polévka s koriandrem: dokonalá kombinace podzimu


Na světě existují desítky druhů dýní. Mezi nejznámější patří dýně špagetová, máslová, muškátová a dýně Hokkaido, která se jako jediná před tepelnou úpravou nemusí loupat. Dýně Hokkaido má svou specifickou, lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky nebo nádivky, tak i pro sladké dezerty. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Pro svou nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Na světě existují desítky druhů dýní. Mezi nejznámější patří dýně špagetová, máslová, muškátová a dýně Hokkaido, která se jako jediná před tepelnou úpravou nemusí loupat. Dýně Hokkaido má svou specifickou, lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky nebo nádivky, tak i pro sladké dezerty. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Pro svou nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Porce
4 porce
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    dýně 1ks
    cibule 1ks
    česnek 2stroužky
    olivový olej 3lžíce
    smetana 200ml
    chilli volitelné ingredience
Pokyny
  1. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Dýni rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Vydlabanou dýni nakrájejte na menší kostičky, vhoďte ji do hrnce a vše restujte za stálého míchání cca 3 minuty.
  3. Pokud chcete polévku ozvláštnit, můžete přidat např. kari, zázvor nebo mleté chilli.
  4. Dýni zalijte vývarem, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15-20 minut.
  5. Jakmile je dýně měkká, nechte polévku trošku vychladnout a poté ji rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
  6. Do rozmixované polévky vlijte smetanu a nechte ji projít varem.
  7. Před podáváním polévku ozdobte nasekaným koriandrem.
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*