Delikátní chřestová polévka se bude báječně vyjímat na Vašem slavnostně prostřeném stole. Jemný chřestový krém můžete doplnit řadou dalších surovin, které korunují polévku na královský start Vašeho jarního menu. Zkuste ji ozdobit třeba čerstvou řeřichou, na másle opečenými krutony nebo nasekanou pažitkou.
|
Delikátní chřestová polévka se bude báječně vyjímat na Vašem slavnostně prostřeném stole. Jemný chřestový krém můžete doplnit řadou dalších surovin, které korunují polévku na královský start Vašeho jarního menu. Zkuste ji ozdobit třeba čerstvou řeřichou, na másle opečenými krutony nebo nasekanou pažitkou.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
chřest
500g
bílý
olivový olej
2lžíce
máslo
1lžíce
šalotka
2ks
nebo menší cibule
zeleninový vývar
750ml
smetana
200ml
muškátový oříšek
1špetka
|
Pokyny
- Chřest oloupejte škrabkou na zeleninu a zbavte jej dřevnatých konců. Návod jak na to najdete zde.
- Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej spolu s máslem.
- Šalotku nakrájejte na kostičky a zpěňte ji v rozpuštěném másle. Snižte plamen a dávejte pozor na to, aby cibule nezhnědla.
- Cibuli zalijte vývarem.
- Chřest pokrájejte na kousky a vhoďte je do horkého vývaru.
- Vařte 5-7 minut a potom krém rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku zjemněte smetanou, ochuťte solí a pepřem a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Pro krémovější konzistenci polévky rozšlehejte ve smetaně 2 žloutky. Docílíte tak sametové struktury a jemnější chuti.
- Nebojte se experimentovat s použitím čerstvých bylinek.
- Polévku na závěr skvěle doprovodí nadrobno nakrájená čerstvá petrželka nebo kerblík.