Bedla – vynikající houba v našem jídelníčku 

Vyrazit na houby může každý, vždy bychom ale měli vědět, jaké houby máme v košíku, u některých hrozí po jejich konzumaci otrava a v nejhorších případech i smrt. Ošemetné na záměnu jsou právě chutově vynikající bedly, kterých je několik druhů a některé z nich jsou jedovaté. Jak správně poznat jedlou bedlu? Kde bedly určitě nesbírat, tiipy, zajímavosti a recepty na jídla z bedel v článku na Jakvkuchyni.cz.

Bedla - vynikající houba v našem jídelníčku 

Bedla patří k nejoblíbenějším houbám u nás. Kdo by ji neznal? Bělavá, stopkovýtrusná houba s vysokou nohou s prstenem, šupinatým kloboukem a lupeny.

Ne každý ale ví, že bedlou můžeme nazývat velkou skupinu hub, z nich některé jsou nejedlé nebo dokonce jedovaté.

Abychom předešli nežádoucím zažívacím potížím nebo otravě, je třeba vědět na jaké znaky se při sběru bedel zaměřit a jaké bedly raději vůbec nesbírat. 

Bedla vysoká – jak ji poznat?

Patří mezi nejčastěji sbíraný druh bedly za účelem kulinárního zpracování. Roste v jehličnatých a listnatých lesích, kde ji najdeme hlavně na prosvětlených mýtinách nebo na kraji lesa.
Můžeme jich najít i větší množství, kdy dohromady tvoří kruhy. Klobouk bedly jedlé může být 10 až 40 cm velký a připomíná deštník, lupeny mají světlou až hnědou barvu. Uprostřed klobouku má výrazný tmavý hrbolek a povrch má typické hnědé šupiny.
Třeň může být vysoká 15–40 cm, je bílá s drobnými hnědými šupinkami a má typickou sukýnku (prstenec), která je pohyblivá. Noha je dole ukončena kulovitou hlízou.

Tip, jak poznat bedlu vysokou: Pokud do bedly řízneme, nezmění barvu. Někteří doporučují syrovou bedlu ochutnat – chuťově připomíná lískové oříšky.

Bedla zahradní (česká) 

Také se jí říká “bedla jedovatá”. Největší rozdíl oproti bedle vysoké je v místě výskytu – bedla zahradní roste v parcích, zahradách, záhonech nebo třeba na kompostu.
Základní pravidlo tedy zní: bedly na těchto místech nikdy nesbíráme. Od bedly vysoké ji rozeznáme i podle vzhledu, dorůstá menší velikosti. Klobouk má šířku do 16 cm, noha má okrově-hnědou barvu a po naříznutí se zbarví do oranžové až červené barvy. 

Bedla červenající (krvavějící) 

Tato bedla byla dříve považována za jedlou. Nyní se ale její sběr kvůli několika případům otrav (nebo spíše alergických reakcí) příliš nedoporučuje. Roste na podobných místech jako bedla vysoká, ale je menší.
Pokud do bedly řízneme změní barvu na žlutooranžovou až hnědočervenou. Také může růst ve velkých skupinách. 

Bedla kaštanová 

Je smrtelně jedovatá houba, která obsahuje stejné toxiny, jako muchomůrka zelená. Je velice drobného vzrůstu. Klobouk měří maximálně 4 cm.
Po zmáčknutí se barví do žlutohněda. Díky její velikosti je ale možnost záměny s bedlou vysokou minimální. 

Bedla zelenolupenná 

Jak již název napovídá, je u této bedly hlavním rozlišovacím znakem barva lupenů, která je modrozelená. Nejčastěji ji najdeme pod jasanem nebo habrem. Ke sběru se ale rozhodně nehodí, patří mezi jedovaté houby. 

Existují další druhy bedel (např. dívčí, šedohnědá, klamavá, chřapáčová aj.), ke sběru a kulinárnímu využití se ale doporučuje pouze bedla vysoká. 

POZOR
Bedlu si můžeme splést také s muchomůrkou zelenou, tygrovanou nebo jarní. Mohou mít také bělavou barvu, proto je třeba se vždy podívat i na část houby, které je v zemi. Muchomůrka na rozdíl od bedly vyrůstá z pochvy. Bedla má u země kulovitou hlízu. Při podezření na otravu co nejrychleji navštívíme lékaře. Toxiny muchomůrky zelené poškozují ledviny a játra a otrava může skončit i smrtí.

Jak uchovávat a zpracovat bedlu vysokou?

Z lesa bychom měli bedly nést nejlépe v ruce, aby se do lupenů nedostaly nečistoty, nebo je dáme do košíku bez noh lupeny dolů.

Bedly je třeba před kuchyňskou úpravou řádně očistit od zbytků jehličí a zeminy. Z klobouku oškrábeme horní vrstvu šupinek.

Bedly můžeme dusit, smažit atd. Pokud máme přebytek bedel, můžeme je zmrazit, zavařit nebo usušit.

Tip od Jakvkuchyni.cz: pokud chceme bedly zmrazit, mohou být  syrové, podušené nebo předsmažené. Syrové vydrží v mrazáku cca 2 měsíce, tepelně opracované až rok.

Ze sušených bedel se připravuje houbový prášek, kdy se sušená houba nadrtí  a přeseje  přes sítko. Houbové koření nám skvěle dochutí polévky, nebo omáčky. 

Proč zařadit bedly do jídelníčku? 

Zařazením bedly do jídelníčku získáme zdroj vlákniny, vitamínů (za zmínku stojí provitamin D2) a bílkovin. Díky vonným látkám dodají chuť připravovaným pokrmům. 

DOBRÉ VĚDĚT
Houby jsou samy o sobě nízkoenergetickou potravinou, pokud je ale smažíme, nasáknou velké množství oleje a rázem se stávají energetickou bombou. Proto zkusme do jídelníčku zařadit i jiné recepty, než klasické bedlové řízky. 

Vyzkoušejte si připravit zapečené bedly, nebo bedlový guláš podle receptů od Jakvkuchyni.cz!

Zapečené bedly

Zapečené bedly

Krásný klobouk bedly přímo svádí k plnění. Výborně se hodí jako předkrm, nebo jako doplněk letního grilování. Nádivku k plnění...

Recept - suroviny a postup

Bedla vysoká chutná skvěle také v guláši. Jak na to? 

Bedlový guláš s bramborem

Bedlový guláš s bramborem

Guláš už dávno nemusí být jen masitý pokrm, o tom svědčí obliba například guláše z hlívy ústřičné, nebo ze sojového masa. Zkuste...

Recept - suroviny a postup

Sběr bedel nám prospěje hned dvakrát. Krásně se projdeme na čerstvém vzduchu, vyčistíme si hlavu, a navíc si jídelníček obohatíme o zdroj vlákniny a antioxidantů. Pokud dodržujeme pravidla jejich sběru nemusíme se bát je zařadit do našeho jídelníčku.  

Čerstvé houby koupíme v plastových obalech, které vytřídíme do kontejneru na plast. Sušené houby jsou baleny v plastových sáčcích, které také vytřídíme do plastu. 

Autor: tým nutričních terapeutek Nutrifit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*