Křupavá bageta a voňavé bylinkové máslo – tohle je kombinace, která nikdy nezklame! Domácí pečivo není na přípravu tak složité, jak se může zdát, a odměnou je dokonalá vůně i chuť. Připravme si jednoduché bagety a máslo, které si zamilují děti i dospělí podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Křupavá bageta a voňavé bylinkové máslo – tohle je kombinace, která nikdy nezklame! Domácí pečivo není na přípravu tak složité, jak se může zdát, a odměnou je dokonalá vůně i chuť. Připravme si jednoduché bagety a máslo, které si zamilují děti i dospělí podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 bagety
|
![]() |
Doba přípravy
40 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Do mističky nalijeme část vlažné vody, přidáme do ní cukr a droždí.
- Zamícháme. Několik minut necháme vzejít kvásek.
- V další míse smícháme mouku se solí.
- Přidáme vzešlý kvásek a postupně přidáme zbývající vodu. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto (těsto můžeme zadělat také v robotu).
- Těsto přendáme do mísy, lehce ho poprášíme moukou a necháme zakryté kynout asi 1,5 hodiny.
- Než těsto vykyne, připravíme bylinkové máslo - máslo necháme lehce povolit.
- Přendáme ho do misky, přidáme prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek a nasekané bylinky.
- Vidličkou rozmačkáme a promícháme, aby se vše spojilo.
- Dle chuti osolíme a opepříme. Hotové máslo přendáme na kousek potravinářské fólie, zatočíme a vytvarujeme váleček, který uložíme do lednice, aby máslo ztuhlo.
- Vykynuté těsto krátce propracujeme, rozdělíme ho na 4 části a vytvarujeme bagety.
- Bagety přendáme na plech vyložený pečicím papírem a ostrým nožem uděláme několik šikmých zářezů. Na plechu je necháme dalších cca 30 minut kynout.
- Bagety pečeme v předehřáté troubě na 220°C cca 20 minut.
- Pokud chceme, aby byla kůrka křupavá, můžeme na dno trouby postavit pánev s vodou.
Obaly od másla, které kombinují papír a hliník, patří do směsného odpadu, protože je nelze snadno recyklovat. Slupky a odřezky z česneku nebo bylinek vytřídíme do bioodpadu, nebo na kompost. Pokud použijeme čerstvé bylinky v plastovém obalu, nezapomeňme obal důkladně vyprázdnit a vytřídit do kontejneru označeného žlutou samolepkou.