Křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Kombinace jablek, skořice a ořechů…… to je esence podzimu. Když k těmto chutným a voňavým ingrediencím přidáme vláčné těsto a křupavou drobenku, upečeme si rychlý domácí koláč plný vůní a chutí podzimu raz dva. Recept na jablečný koláč s ořechovou drobenkou přináší Jakvkuchyni.cz!
Kombinace jablek, skořice a ořechů…… to je esence podzimu. Když k těmto chutným a voňavým ingrediencím přidáme vláčné těsto a křupavou drobenku, upečeme si rychlý domácí koláč plný vůní a chutí podzimu raz dva. Recept na jablečný koláč s ořechovou drobenkou přináší Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 koláč, forma o průměru cca 28 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Na těsto
    máslo 100g
    cukr 2lžíce
    vejce 1ks
    voda 1lžíce
    sůl 1špetka
Na náplň
    jablka 1kg
    skořice 2lžičky
Na drobenku
    vlašské ořechy 100g mleté
    cukr 50g
    máslo 50g
Pokyny
  1. Nejprve připravíme těsto - do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, vodu a studené máslo, které nakrájíme na menší kousky.
  2. Prsty zapracujeme máslo - vznikne nám tak sypká směs, kterou dále zpracováváme, dokud není těsto hladké.
  3. TIP od Jakvkuchyni.cz: S těstem pracujeme co nejrychleji, aby si po upečení zachovalo křehkost.
  4. Jakmile je těsto připravené, dáme ho alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.
  5. To je pro výsledek také velmi důležité, takže tento krok určitě nesmíme vynechat.
  6. Než se těsto vychladí, připravíme náplň - očistíme jablka, která oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  7. Přendáme je do hrnce, posypeme skořicí, lehce je podlijeme a několik minut dusíme, aby lehce změkla.
  8. Pokud použijeme sladká jablka, není třeba přidávat žádný cukr.
  9. Z těsta vyválíme na lehce pomoučněné ploše placku o velikosti formy na koláč.
  10. Vymažeme ji tukem, vysypeme moukou a přendáme do ní těsto - přebytečné okraje seřízneme.
  11. POZOR! Těsto nevytahujeme prsty, jinak by se při pečení mohlo srazit.
  12. Nakonec do něj vidličkou uděláme několik děr.
  13. Rozprostřeme na něj rovnoměrně náplň a posypeme ho drobenkou, kterou připravíme z másla, cukru a mletých ořechů, které prsty propracujeme na sypkou drobenku.
  14. Hotový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, aby byl hezky do zlatova.

Plata od vajec můžeme vytřídit do papírového odpadu, pokud jej roztrháme na menší kousky, můžeme jej vytřídit do našeho domácího kompostu. Tam patří také skořápky od vajec a další bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*