Ochutnejte Vietnam! Zdravé recepty plné čerstvé zeleniny, bylinek a mořských plodů


Vietnam je nám blízký a vzdálený zároveň. Výtečnou polévku Pho ochutnal snad už každý z nás, ale často si vietnamskou gastronomii pleteme s tou čínskou.

Je to možná proto, že právě Čína přinesla do Vietnamu suroviny, jakými jsou rýže, tofu nebo sojová omáčka.

Vietnamci ale dokázali spojit asijské ingredience s těmi evropskými a vytvořili lehké pokrmy plné čerstvé zeleniny, bylinek a mořských plodů. Pokud chceme jíst zdravě, je pro nás vietnamská kuchyně ta pravá.    

Ochutnejte Vietnam_zdravé  recepty plné bylinek a mořských plodů

Vietnamská kuchyně čerpá vliv z Číny a Francie

Po staletí ovlivňovala Čína vietnamskou politiku, kulturu i jazyk. Její vliv oslabil až v 19. století, společně s příchodem francouzského protektorátu. A právě tyto dva státy, Čína a Francie, ovlivnily velkou měrou i vietnamskou kuchyni.
Čínská gastronomie přinesla do Vietnamu jídelní hůlky, pánev wok nebo techniku vaření “stir-fry” (původem čínská kuchařská technika, při které se ingredience smaží na malém množství velmi rozpáleného oleje v typické pánvi wok), ze surovin především rýži, tofu, sojovou omáčku a bylinky.

Francouzská gastronomie pak inspirovala vietnamsklou kuchyni bagetami nebo silnou kávou.

Další světová gastronomie ve vietnamské kuchyni

  • Nejen čínská a francouzská gastronomie se promítly do vietnamské kuchyně. Mongolská říše nabídla koncem 13. století hovězí maso.
  • Z Thajska pochází ingredience jako jsou ananas, kokosové mléko nebo citrónová tráva.
  • Americký vliv během vietnamské války dal zase vzniknout moderním kavárnám, muffinům a smoothies na vietnamský způsob.

5 chutí, 5 elementů

Vietnamská kuchyně se řídí filozofií čínské medicíny. Každé jídlo obsahuje 5 základních chutí: ostrá (železo), kyselá (dřevo), hořká (oheň), slaná (voda) a sladká (země). Ty jsou buď v rovnováze, nebo převažuje jedna dominantní.

Stolování

Vietnamský způsob stolování je odlišný od toho našeho českého. Na stůl se připraví mísy s jednotlivými pokrmy a každý jedlík dostane svůj malý talířek, na který si nabírá dle vlastní chuti a objemu žaludku.

Jen misku s rýží má každý svou. Rýže se nemíchá s ostatním jídlem, ale slouží jako příloha pro zajedení pálivosti pokrmů.

1000 chutí Vietnamu

Co najdeme na severu země neochutnáme na jihu a naopak. V Hanoji vám nabídnou vařené šneky s citronovou trávou a limetovými listy, střední Vietnam vás okouzlí knedlíčky z tapiokové mouky plněnými fazolemi, krevetami nebo vepřovým masem a na jihu si smlsneme na pálivém hovězím s kokosem. Každá část země má svou osobitou gastronomii, na kterou je právem hrdá.

Rozmach vietnamské gastronomie v Čechách

Čínské restaurace si v Čechách našly svou stálou klientelu a není snad město, kde bychom si nemohli dát smažené nudle nebo Kung pao.

V posledních letech se ale rozšířila i stylová vietnamská bistra, která do asijské gastronomie přináší nový svěží vítr.

Polévku Pho, vietnamské závitky a bagety Bánh mi plněné různými druhy masa a čerstvou zeleninou už zřejmě všichni známe.

My vám teď poradíme recept, na který jen tak ve vietnamském bistru nenarazíme. Hovězí závitky v betelovém listu (Bò lá lốt) jsou výborné, hotové za 20 minut a můžeme je použít jako předkrm i jako hlavní chod. Pojďme spolu ochutnat vietnamskou gastronomii.

Zajímavost

Víte, že ve Vietnamu a Číně není třídění odpadu zvykem, zatímco v České republice už aktivně třídí téměř ¾ populace?

Například papír můžeme znovu zrecyklovat 5-7x a takové sklo můžeme recyklovat donekonečna.

Na rozdíl od těchto zemí máme v České republice možnost třídit odpad pohodlně do více než 307 000 nádob na tříděný odpad.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Mezinárodní kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*