Koriandr: Jídlům dodá tu správnou chuť a pomůže s trávením


Dnes jsme si vzali na mušku koriandr – rostlinu, která dodá našim jídlům vynikající chuť a tělu pomůže s mnoha neduhy. Možná vás překvapí, co vše dokáže. Pojďme se o koriandru dozvědět více.

Koriandr: Jídlům dodá tu správnou chuť a pomůže s trávením

Koriandr, kyšnec nebo kyšinec 

Koriandr, celým jménem koriandr setý (lat. Coriandrum sativum), pochází ze západní Asie. V současné době se pěstuje především ve Středomoří, v Indii a v Egyptě, úspěšně jej lze pěstovat i u nás. Koriandr setý má využití jak  v kuchyni, tak i v léčitelství. Někdy se můžeme setkat také s označením koliandr, kyšinec nebo kyšnec.
U koriandru sbíráme plod i list.

Kde najde koriandr uplatnění?

V léčitelství využíváme především plod a v kuchyni naopak zelenou nať, může to ale být i naopak. A k čemu tato rostlina napomáhá?

  • Dobrému trávení;
  • při bolestech břicha; 
  • při nadýmání;
  • při revmatických potížích;
  • při kašli; 
  • na posílení nervů;
  • při problémech se střevními parazity; 
  • při krkání a říhání.
Z koriandru si můžeme vytvořit obklady nebo uvařit čaj. Jak na to? Postačí nám 1 polévková lžíce plodů, kterou zalijeme 3 dl horké vody. 

Jak pěstovat koriandr? 

Sazeničky koriandru seženeme v každém kvalitním zahradnictví. Vydat bychom se pro ně měli na konci března. Proč? S příchodem jara zároveň přichází ideální doba pro vysazení koriandru. Mrazu se bát nemusíme, nevadí mu. A jaké místo bychom pro koriandr měli vybrat?

  • S mírně vápenatou půdou.
  • Hezky prosluněné. 
  • Chráněné před větrem.
V prvních měsících dopřejme koriandru dostatek vody, má rád vláhu. V teplejších měsících upřednostňuje naopak sucho. 

Použití koriandru v kuchyni 

V kuchyni nachází koriandr bohaté využití. Čerstvá nať nám výborně ochutí grilované ryby. Koriandr můžeme přidat také do salátů nebo různých pomazánek a zálivek.
Výborná je také domácí majonéza, kam se nať hodí.
V kuchyni najdou využití I semena a to zejména ve vánočním čase, kdy nám příjemně dochutí vánoční cukroví.

Koriandr hraje nezastupitelnou roli v asijské, zejména thajské kuchyni a v indické kuchyni.

Nádivka s koriandrem

Nádivka s koriandrem

Blíží se nám Velikonoce a k těm neodmyslitelně patří nádivka. Přinášíme výborný recept na nádivku s koriandrem, jdeme na něj: 

Recept - suroviny a postup

Koriandr si můžeme koupit také v sušené podobě. Nejčastěji se prodává v papírových sáčcích s hliníkovým vnitřkem – tento druh kombinovaných obalů patří do směsného odpadu. Nejlépe uděláme, když si koriandr vypěstujeme, nebo si ho můžeme zajít koupit do zdravé výživy a vzít si na něj svou nádobu. Je to sice maličkost, ale i ty se počítají a můžeme tak předcházet zbytečnému odpadu
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*