Jablečný ocet – kyselý společník do každé domácnosti


Naše babičky si polévaly vlasy jablečným octem, aby se jim leskly a méně mastily. Dnes už tento svérázný kosmetický přípravek vytlačily z koupelen moderní produkty, ale v kuchyni zůstává jablečný ocet stále volbou číslo jedna.

Jablečný ocet_kyselý společník do každé domácnosti

Málokterá surovina má v domácnosti tak široké využití jako jablečný ocet. V prvé řadě patří na kuchyňský stůl, protože dokáže zajímavě ochutit saláty, omáčky, marinády i orientální jídla.
Také drůbež a zvěřina dostanou úplně jiný šmrnc, když se při jejich přípravě použije trocha jablečného octa.

Pár kapek rozmíchaných ve sklenici vody zase poslouží v horku jako vítaný osvěžující nápoj.

Přínos jablečného octa pro zdraví

Jablečný ocet obsahuje především kyselinu octovou, která mu dodává typickou chuť a vůni. Je ceněný pro vysoký obsah jablečného pektinu a vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), niacin, kyselinu pantothenovou a biotin – právě tyto látky mají vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, což už naše moudré babičky určitě podvědomě tušily, a proto využívaly jablečný ocet jako zaručený kosmetický prostředek k oplachování vlasů i obličeje.

Zároveň jim ovšem sloužil jako skvělé přírodní čistidlo – octem, a nejen tím jablečným, se mylo nádobí, okna a octovou vodou se v chalupách drhly i dřevěné podlahy.

Jablečný ocet léčí – ale užívejme ho s mírou

Jablečný ocet má ale i další rozmanitá využití – lidová medicína ho doporučuje jako prostředek pro lepší trávení, který navíc pomáhá likvidovat v těle záněty a infekce.

Ti, kdo touží zhubnout, ho zase velebí pro jeho schopnost navodit pocit sytosti a potlačovat hlad.

Ale i v tomto případě platí staré známé – všeho s mírou. Lékaři v poslední době varují před případy, kdy si hlavně mladé ženy poškodily zdraví nadužíváním jablečného octa v naději, že zázračně zhubnou. Nadměrná a nerozumná konzumace kyseliny octové může totiž například poleptat žaludeční sliznici nebo narušit tvorbu nové kostní hmoty.

Obzvláště opatrní by pak měli být pacienti s diabetem prvního typu – jablečný ocet prodlužuje vyprazdňování potravy ze žaludku, což u nich může zkomplikovat udržování stálé hladiny cukru v krvi.

Chceme-li si tedy dopřát rozumnou dávku jablečného octa pro zdraví, stačí rozmíchat 1 lžičku ve sklenici vody a nápoj vypít nejlépe po ránu nalačno. Stomatologové ovšem doporučují použít raději brčko, aby nedošlo ke kontaktu kyseliny octové se zubní sklovinou.

Domácí výroba jablečného octa

Domácí výroba jablečného octa

Jablečný ocet si můžeme překvapivě snadno připravit v domácích podmínkách. Postup je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci....

Recept - suroviny a postup
Pikantní omáčka na těstoviny

Pikantní omáčka na těstoviny

O tom, že se jablečný ocet skvěle uplatní v nejrůznějších pokrmech, nás přesvědčí recept na pikantní omáčku. Ta vděčí za svou...

Recept - suroviny a postup

Zajímavosti z historie o jablečném octu

  • První zmínky o jablečném octu jsou staré 10 000 let.
  • Na výrobu pradávných octů se používaly datle, fíky a hrozny.
  • Pojmenování „ocet“ pochází z francouzského slova „kyselé víno“.
  • Řecký učenec Hippokrates prý používal ocet jako antibiotikum.
  • První, kdo tvrdil, že ocet vzniká působením mikroorganismů, byl lékárník a botanik Friedrich Traugott Kützing. Jeho domněnku potvrdil v roce 1862 Luis Pasteur.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*