Zelenina na ocet aneb sladkokyselá vzpomínka na léto


S láskou naložená vlastní zelenina může být vhodným dárkem, který potěší obdarované, a připomene jim dny plné letní pohody. Do octa ale nemusíte nakládat jen „nudné“ okurky. Mnohem zajímavější bude třeba cuketa, červená řepa, lilek, rajčata anebo jejich kombinace.

nakládání, zelenina, nůžExistuje mnoho způsobů, jak konzervovat zeleninu. Nakládání do octa patří k těm nejstarším a nejpoužívanějším. Naši předkové vyráběli ocet nejčastěji z jablek, hrušek a fíků a také ho ochucovali různými esencemi – např. výtažky z růží, chrpy, rozmarýnu…

Současný trh nabízí velký výběr octů – pro nakládání je ale nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 5% až 8% koncentraci, díky níž dokáže perfektně zakonzervovat potraviny a nedopustí, aby se v nálevu množily škodlivé mikroorganizmy.

Jak postupovat?

Zelenina obsahuje velké množství vody, proto je třeba ji předem nejlépe na 24 hodin naložit do slaného nálevu (na 1 l vody použijte 75 g soli). Potom ji opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Takto je připravená k nakládání.

Ocet svařte s vodou v poměru 1 dl octa na 1 litr vody. Pokud chcete sladkokyselý nálev, přisypte 1 díl cukru krupice na 2 díly octa. Do nálevu pak můžete podle chuti přidat různá ochucovadla – např. sůl, pepř, mletou sladkou i pálivou papriku, celé chilli papričky, čerstvý nebo sušený bobkový list, nové koření, hřebíček, hořčičné semínko, snítky jalovce nebo kopru, stroužky česneku…

V tomto nálevu krátce blanšírujte asi 1 kg očištěné a pokrájené zeleniny. Následně zeleninu vyjměte děrovanou naběračkou a naplňte jí sklenice tak, aby obsah sahal asi 2 cm pod okraj. Mezi jednotlivé vrstvy můžeme vkládat čerstvé koření.

Octový nálev uveďte do varu a zalijte jím sklenice tak, aby zeleninu zcela pokrýval. Sklenice uzavřete a obraťte na chvíli víčkem dolů.

Co se osvědčilo?

  • Naloženou zeleninu uložte na tmavé a chladné místo
  • Před samotnou konzumací by měla naložená zelenina ve sklenici aspoň měsíc dozrávat.
  • Po otevření konzervovanou zeleninu přemístěte do chladničky a rychle spotřebujte.
  • Okurky se do sklenice zásadně skládají svisle.
  • Ocet pomáhá v podobě zábalů snižovat horečku anebo slouží jako tišící prostředek při bodnutí hmyzem. Pomáhá také při hubnutí, očišťuje tělo a podporuje trávení.

Která zelenina je vhodná pro nakládání do octa?

Okurky, papriky, cukety, cibule, lilek, brokolice, červená řepa, rajčata, mrkev, celer, petržel a křen.

Cuketa nakládaná s rajčaty a cibulkami

Cuketa nakládaná s rajčaty a cibulkami

Do octa nemusíte nakládat jen „nudné“ okurky. Mnohem zajímavější bude třeba kombinace naložené cukety s rajčaty a cibulkami.

Recept - suroviny a postup
Červená řepa s křenem

Červená řepa s křenem

Domácí sterilovaná řepa může být pikantní, jemná nebo sladká podle vaší chuti. Tato nenápadná rostlina je elixírem zdraví a krásy....

Recept - suroviny a postup

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*