Estragon – bylinka s francouzským šarmem 


Už jste slyšeli o nenápadné bylince estragon? Pokud právě kroutíte hlavou, čtěte pozorně následující řádky. Tato francouzská bylinka překvapí v mnoha směrech.

estragon

Seznamme se s estragonem 

Estragon má úplný název pelyněk estragon, nebo také pelyněk kozalec. Jen si ho nepleťme s pelyňkem pravým. Náš estragon má oproti němu totiž trošku jinou chuť. Pelyněk estragon 

  • je jen mírně hořký,
  • hřejivý,
  • nasládlý;
  • najdeme v něm pepřový podtón;
  • a zaznamenáme i stopu anýzové vůně. 

Vsadíme boty, že není jediného Francouze, který by estragon neznal. Jak to? Francouzi ho milují a kouzlí s ním především v kuchyni.
Naproti tomu u nás estragon příliš známý není. A to je škoda. Tato jedinečná bylinka napomáhá zdravému trávení a navíc se pyšní regeneračními, výživnými a posilujícími (tonizujícími) účinky na celý organismus.

Jak estragon pěstovat?

Estragonu se bude dařit, pokud ho dáme na zahrádku, balkon nebo v bytě na parapet. Důležité je, aby na něj šlo světlo a nepřelévali jsme ho.
Kratší mrazíky by měl estragon zvládnout, ale ty delší už nemusí. Pokud ho máme venku, bude se mu v zimě lépe dařit, když mu vytvoříme lehkou přikrývku z listí nebo slámy.

Estragon a jeho použití v kuchyni

Estragon a francouzská kuchyně patří neodmyslitelně k sobě. Francouzi ho přidávají do masa, do omáček i do polévek. A to zdaleka není vše. Spoustu obyčejných pokrmů pozvedne do nebeských výšin.
Estragon můžeme naložit do vinného octa nebo olivového oleje. Uvolní se tím jeho typická vůně a chuť.

estragon olej

Potřebujete osvěžit dech a nemáte doma žvýkačku? Zkuste rozžvýkat snítka čerstvého estragonu.

Omáčka béarnaise

Omáčka béarnaise

Znáte oblíbenou francouzskou omáčka béarnaise? Je to právě jeden z těch pokrmů, do kterých se přidává estragonový ocet. A tím u pokrmu...

Recept - suroviny a postup

Máte s estragonem už zkušenosti? Podělte se o ně s Jakvkuchyni.cz! Pošlete nám váš oblíbený recept. Těšíme se!

Chystáte v nejbližší době párty? Zkuste přidat čerstvý estragon do koktejlů. Dodáte jim tak příjemně osvěžující chuť. Myslete při přípravě drinků pro hosty na životní prostředí a zkuste se vyhnout jednorázovým plastovým kelímkům a brčkům. Kelímky nahraďte sklenicemi a plastová brčka můžete nahradit brčky nerezovými nebo bambusovými. 
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*