Kapusta se slaninou a česnekem

Kapusta se slaninou a česnekem

Růžičková kapusta je výborná jako hlavní chod i jako příloha. My si z ní připravíme chuťovku, kterou můžeme podávat s masem, bramborem nebo jen tak samotnou. Jdeme na to. 
Pad Thai

Pad Thai

Nudle Pad Thai (Pad znamená rychle opéci, Thai označuje zemi původu) jsou oblíbeným pokrmem milovníků thajské kuchyně a v Thajsku se jedná o nejrozšířenější recept. Základem jsou rýžové nudle smažené na pánvi wok s vajíčky a dalšími surovinami, jako jsou krevety, kuřecí maso nebo tofu. Obsahují také spoustu zeleniny a koření. Jejich příprava je velmi rychlá a snadná a můžeme zaručit, že si vždy báječné pochutnáte. Jsou prostě sázkou na jistotu. Jakvkuchyni.cz přináší návod, jak si je připravit doma.
Polenta se špenátem a rajčaty

Polenta se špenátem a rajčaty

Polentou se nazývá kukuřičná kaše. Ta se s oblibou připravuje především v severní Itálii a zemích jihovýchodní Evropy. Podává se zde jako příloha k dušeným jídlům a k ragú. Zkuste si s Jakvkuchyni.cz připravit variantu bez masa se špenátem a sušenými rajčaty, což může být skvělou variantou rychlé večeře. Příprava nezabere víc než půl hodinky. Pokrm můžeme podávat teplý zapečený, ale výborný je i za studena, třeba s čerstvým salátem. Jak na to?
Špenát z mladých kopřiv

Špenát z mladých kopřiv

Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
Jarní pečené zelenina

Pečená jarní zelenina

Zelenina má mnoho chutných podob a kombinací a s příchodem jara si můžeme opět začít více užívat čerstvé a sezónní zeleniny. Naprosto nepřekonatelná je zprudka pečená zelenina jen s několika základními surovinami, jako je olej, sůl a bylinky. K její přípravě můžeme skvěle využít zeleninové zbytky z lednice. Do jarního pekáčku je nejlepší použít svěží zeleninu, která bude po upečení krásně křupat. Na závěr přidáme vajíčka, bylinky nebo jarní cibulku. Pečenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, lehký oběd nebo večeři. Zbylou zapečenou zeleninu můžeme použít do salátů, těstovin, toustů nebo třeba tortilly.
Kočičí tanec

Kočičí tanec

Kočičí tanec – pod tímto tajemným názvem se skrývá staročeské jídlo, které je známé v různých kombinacích. V některých krajích se jedná o kombinaci krup a čočky, jinde brambor se zelím. Hospodyňky pak většinou ke kroupám přidávaly i něco masitého, co bylo zrovna po ruce: osmažené maso, slaninu nebo škvarky.
Škvarkové placky s mákem

Škvarkové placky s mákem

Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Pyré z červené řepy a batátů

Pyré z červené řepy a batátů

Už jste zkoušeli použít červenou řepu jako přílohu? Nejeden z nás má možná nepříjemné chuťové zážitky spojené se školní jídelnou, která nám červenou řepu znechutila, není ale potřeba se této delikátní zeleniny obávat. Co jí takhle dát po letech šanci? Nejenže má téměř magické zdravotní účinky, ale lze z ní připravit skvělé pokrmy a přílohy. V tomto receptu přinášíme návod na univerzální pyré z řepy a brambor, které můžeme použít jako přílohu k masu, nebo i k pečené zelenině.
Batátové pyré

Batátové pyré

Přílohy tvoří součást našich pokrmů. Nejčastěji se na našich talířích objevují brambory, těstoviny nebo rýže. V poslední době však v českých supermarketech najdeme v nabídce poměrně pravidelně i batáty. A pokud přemýšlíte, jak oživit a obměnit přílohy a přidat pokrmům trochu více barvy, pak jsou batáty tou pravou zeleninou.