Recept na domácí těstoviny – jak na to?

Ve výrobě domácích těstovin není třeba hledat žádnou složitou vědu. Chce to jen chvilku času, maličko trpělivosti a jen minimum surovin. Zhruba za hodinu budeme mít hotové domácí těstoviny. Vyzkoušejte si je připravit podle receptu od Jakvkuchyni.cz! 
Ve výrobě domácích těstovin není třeba hledat žádnou složitou vědu. Chce to jen chvilku času, maličko trpělivosti a jen minimum surovin. Zhruba za hodinu budeme mít hotové domácí těstoviny. Vyzkoušejte si je připravit podle receptu od Jakvkuchyni.cz! 
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
400 g
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 200g hladká
    mouka 200g samolinová
    vejce 4ks
    voda 2lžíce
    sůl 1špetka
    mouka samolinová, na podsypání
Pokyny
  1. Oba druhy mouky smícháme a nasypeme na pracovní plochu. 
  2. V ”moučné hoře” vytvoříme kráter, do kterého vyklepneme celá vejce. Nakonec přidáme špetku soli. 
  3. Vidličkou promícháme vejce a pomalu do nich začněme vmíchávat okolní mouku. Jakmile bude těsto hustší, odložíme vidličku a začneme jej zpracovávat rukama. 
  4. Těsto zpracováváme, až bude hladké a kompaktní, občas přidáme trošičku vody.
  5. Vypracované těsto pečlivě zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout půl hodiny v lednici. Takto jej můžeme nechat v lednici i 2 dny, déle však ne, bylo by pak tvrdé a nešlo zpracovat.
  6. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vytvoříme silnější placku a vyválíme do tenka. Válečkem pracujeme od středu ke kraji, snažíme se rovnoměrně, správně vyválené těsto by mělo prosvítat. 
  7. Se strojkem začneme s nejširší vzdáleností válců, po každé projedeme těsto 2x a rozestup zmenšujeme. Výsledná tloušťka záleží na všem strojku. 
  8. Vyválený plát nakrájíme. Na strojku si jednoduše zvolíme nástavec, podle požadované šířky těstovin. 
  9. Pokud budeteme krájet ručně, plát posypeme semolinovou moukou, aby se neslepil a srolujeme jako roládu. Váleček pak nakrájíme na požadovanou šířku. 
  10. Nakrájené těstoviny prosypeme semolinovou moukou, aby se neslepily. 
  11. Ve vroucí osolené vodě je vaříme přibližně 2-3 minuty na skus. 

Zbytky po vaření je potřeba správně vytřídit. Skořápky od vajec, ale i zbytky zeleniny a ovoce patří do bioodpadu. K tomu můžeme využít vlastní kompost, pokud jej nemáme, tak speciální sběrné nádoby na bioodpad, vytřídit ho můžeme také na sběrných dvorech. Více v článku Bioodpad - kam s ním? Třiďte a kompostujte! Plata od vajec třídíme do kontejneru na papír, stejně jako papírové sáčky od mouky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*