Chia semínka


Pochutiny v podobě semínek a ořechů patří mezi oblíbené doplňky stravy. Už jste někdy slyšeli o chia semínkách, nebo dokonce tvoří častou součást vaší stravy? Určitě děláte dobře, protože se jedná o tzv. superpotravinu s mnoha zdraví prospěšnými látkami! V článku prozradíme víc!

Chia semínka

Chia (čti „čia“) semínka mají šedočernou barvu a jsou velmi drobná (cca 1 mm). Produkuje je rostlina šalvěj hispánká (lat. Salvia hispanica) a jelikož je neřadíme k našim tradičním potravinám a nejsou pro naše končiny typické (pochází z oblasti Střední Ameriky), považujeme je za tzv. potraviny nového typu.
To ale není vše, čím vynikají! Pro svůj vysoký obsah cenných nutričních látek je zároveň řadíme mezi tzv. superpotraviny.

Nutriční hodnoty chia semínek, aneb proč je zařadit do jídelníčku?

Chia semínka obsahují hodně vlákniny (38 g/100 g), která má blahodárné účinky na trávení, působí mj. preventivně proti zácpě.

Při nadbytku konzumace chia semínek a současně při nedostatečném pitném režimu ovšem zácpa může vzniknout.
Základní pravidlo, pokud tedy konzumujeme chia semínka, je, že musíme vždy přijímat dostatečné množství tekutin, aby vláknina působila v náš prospěch, nikoli naopak. Chia semínka totiž dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem 10-12 krát!

Díky nasákavosti vytváří chia semínka lehce stravitelný „gel“, který významně snižuje hladinu krevního cukru, a to díky pomalejšímu vstřebávání sacharidů do krve.

Z makronutrientů dominují zdraví prospěšné tuky, konkrétně omega 3 mastné kyseliny, jež mají protizánětlivé, protinádorové a protisrážlivé účinky, což ve svém součtu působí pozitivně především na srce, cévy, ale i imunitní systém.
Pravidelnou konzumací chia semínek lze pozitivně ovlivnit např. i vysoký krevní tlak, ischemickou chorobu srdce či zánětlivé procesy v těle.

Chia semínka mají na rostlinný produkt poměrně vysoký obsah bílkovin – cca 17 g/100 g, které naše tělo dokáže dobře zpracovat.

Z minerálních látek najdeme v chia vápník, železo, zinek a dále antioxidační vitaminy C a E, ale i vitaminy skupiny B.

V podstatě se dá říct, že chia semínka mohou prospět každému, kdo je konzumuje pravidelně a v rozumné míře jimi zpestřuje svůj jídelníček.

Doporučení v příjmu chia semínek v potravě stanovila Evropská komise na denní příjem do 15 g za den, což je zhruba jedna polévková lžíce.

Jak je známo, všeho i toho prospěšného se má jíst zkrátka přiměřeně – skrze nadměrný příjem vlákniny totiž můžeme ohrozit vstřebávání dalších živin.

Na co si dát při konzumaci chia semínek ještě pozor?

Musíme je pořádně rozkousat. Pokud totiž nenarušíme jejich strukturu, projdou trávicím traktem v podstatě nevyužitá bez porušení, a to by bylo, jako bychom je nejedli.

Výhodou chia semínek je, že nemají žádnou specifickou chuť, a proto je můžeme přidat téměř do všech pokrmů, nápojů, pečiva, jogurtů, smoothie, salátů, dezertů atp.

Chia puding

Chia puding

Výhodou chia semínek je, že nemají žádnou specifickou chuť, a proto je můžeme přidat téměř do všech pokrmů, nápojů, pečiva,...

Recept - suroviny a postup

Autorem článku je tým nutričních terapeutek Nutrifit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*