Topinambur


Slunečnice topinambur je hlíznatá bylina původem z Mexika. Často se pěstuje jako okrasná rostlina pro své sytě žluté květy, které vydrží až do prvních mrazíků. Od podzimu do jara se sklízejí jejich hlízy, pro které existuje mnoho označení – jeruzalémské artyčoky, židovské brambory nebo také zemská jablka. Jaké je využití topinamburu v kuchyni, jak ho skladovat a na co si dát pozor?

Topinambur

Složení topinamburu

Topinamburové hlízy jsou zdrojem sacharidů, zejména inulinu a fruktololigosacharidů, které jsou důležitým zdrojem energie pro prospěšné bakterie střevní mikroflóry –  mají tedy tzv. probiotický efekt, díky kterému pomáhají zlepšovat naše zdraví.

Topinambur obsahuje široké spektrum aminokyselin, včetně všech aminokyselin esenciálních. Jsou zdrojem draslíku, železa, zinku, vápníku, hořčíku a jsou ceněné zejména pro vysoký obsah křemíku, který má pozitivní vliv na kardiovaskulární aktivitu, podporuje zlepšení metabolismu a posiluje imunitu.

Využití topinamburu v kuchyni

Topinambury se nemusí loupat, je ale potřeba řádně je očistit od zeminy. Dají se konzumovat i syrové. Pokud se rozhodneme pro tepelnou úpravu, pak se připravují jako brambory – vařené, pečené, grilované.  Chuťově jsou příjemně nasládlé a pokrmům dodávají mírně kouřovou příchuť.

Nákup a skladování topinamburu

Topinambury bohužel nejsou obvykle k dostání v běžných obchodech. Nejčastěji na ně můžeme narazit na farmářských trzích (případně je od pěstitelů koupit přes internet), v prodejnách zdravé výživy nebo ve velkoobchodech potravin.

Nejlepší jsou nepotlučené a neseschlé hlízy. Na krátkodobé skladování jsou nenáročné. V lednici je můžeme skladovat v mikrotenovém sáčku až 14 dní.

Topinambur – na co si dát pozor?

Díky vyššímu obsahu nestravitelných polysacharidů (inulinu) mohou při větší konzumaci způsobit nadýmání nebo průjem, proto opět platí doporučení – všeho s mírou.

Salát z topinambur s kysaným zelím a jablkem

Salát z topinambur s kysaným zelím a jablkem

Topinambury se nemusí loupat, je ale potřeba řádně je očistit od zeminy. Dají se konzumovat i syrové. Pokud se rozhodneme pro tepelnou...

Recept - suroviny a postup

Autorem článku je tým nutričních terapeutek Nutrifit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*