Batáty – exotické „brambory“ štěstí


Obyvatelé Střední Ameriky tvrdili o batátech, že vyvolávají pocit spokojenosti, a proto je nazývali “brambory štěstí”. Možná jim dáte zapravdu, když si z batátů připravíte třeba výbornou polévku podle našeho receptu. bataty_jvkBatáty na první pohled klamou… Vypadají sice jako brambory, ve skutečnosti se ale jedná o kořenové hlízy Povijnice jedlé (Ipomoea batatas), tropické rostliny z čeledi svlačcovitých. Běžně se jim říká sladké brambory. V Americe, Africe i Asii tvoří značnou část jídelníčku tamních obyvatel. Čím ale mohou exotické batáty nadchnout nás, kteří jsme vyrostli na škubánkách, cmundě a dalších dobrotách připravených z klasických brambor?

Barevnější, výživnější, ale také dražší…

Batáty vedou ve srovnání s bramborami především v obsahu zdraví prospěšných látek. Kromě vyššího množství vitaminu C, B6, draslíku a vlákniny bodují i vysokým obsahem betakarotenu. Jedna hlíza batátu obsahuje v průměru skoro dvojnásobek jeho doporučené denní dávky. A právě betakaroten určuje i zbarvení hlíz, jímž se jednotlivé druhy batátů liší, a jež se pohybuje od žluté až po fialovou.

V našich obchodech se můžete nejčastěji setkat s oranžovými a červenými variantami. Ovšem aby bylo srovnávání spravedlivé – naše brambory jsou zase dietnější. Oproti svým exotickým konkurentům totiž mají o polovinu nižší energetickou hodnotu. Připravíte-li ale ze sladkých batátů dětem kaši, bude mnohem výživnější a déle je zasytí. A když už srovnáváme – k dalším výhodám našich brambor oproti batátům patří nižší cena.

Originální pohoštění

Batáty pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, odkud se postupně rozšířily do celého světa. I do Evropy prý dorazily ještě dříve než klasické brambory. Velké hlízy protáhlého tvaru mají po uvaření jemnou a nasládlou chuť. V kuchyni je můžeme upravovat různými způsoby – nejčastěji se vaří. Můžete je ale i dusit, zapékat nebo smažit.

Tipy na recepty

Chcete-li se dočkat skutečně gurmánského zážitku, nakrájejte je i se slupkou na cca 0,5 cm plátky, rozložte na vymaštěný plech, trošku je posolte a pečte asi 35 minut. Pak dejte na každý plátek kopeček zakysané smetany a podávejte je ozdobené mandlovými lupínky. Anebo je můžete upéct celé i se slupkou (doba pečení je v tomto případě cca 60 min) a podávat jako originální chutnou přílohu třeba ke zvěřině. Dětem bude určitě chutnat kaše připravená napůl z uvařených batátů a napůl z mrkve. Ani ji pak nemusíte přislazovat, jen můžete vmíchat trochu smetany, aby byla kaše ještě jemnější. Další možností jsou oblíbené chipsy – batátové lupínky upečené v troubě a pokapané olivovým olejem.

Batáty je třeba skladovat při vyšších teplotách než klasické brambory. Nejlépe jim vyhovují teploty mezi 12 až 15 °C.
Krémová batátová polévka

Krémová batátová polévka

Jemná polévka, která přijde vhod hlavně v nadcházejícím zimním období, protože báječně zahřeje.

Recept - suroviny a postup
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*