Advent a půst


Doba adventu je vnímána i jako čas k zamyšlení, zpomalení našeho často hektického života a obrácení pozornosti směrem dovnitř, k sobě samým.

Advent a půst

Tradice adventních půstů

Dříve se lidé často postili, tedy zdrželi se nejen bohatých jídel, ale také „světských“ radovánek, aby se připravili na oslavu narození Ježíše.
Půst se postupem času zkracoval, původně trval 7 týdnů, v 6. století trval 40 dní, a v 11. století se ustálil na 4 týdnech.
Jeho načasování šlo ruku v ruce s přírodou, kde v této době ubývalo potravin, které se dají vypěstovat a rovnou sníst.
Lidé začínali myslet na zimu, potraviny se spíše skladovaly, aby bylo dost zásob. Pozornost lidí se více obracela k odlehčení jídelníčku ve formě vynechání masa a alkoholu.
Naopak se zařazovalo více luštěnin a zeleniny, a to s postupným přechodem na konzumaci zpracované zeleniny, jež se jedla často kvašená a nakládaná (kvašáky, nakládané zelí apod.).

Více o kvašení a nakládání potravin najdete v článku Fermentace aneb bakterie pracují pro nás.

Advent a sebereflexe – vnímejte signály a změňte chování

Lidé obvykle v tomto čase zpomalili svoje tempo a obrátili pozornost na svoje nitro a vztahy s blízkými. To je to, co by bylo dobré, abychom zařadili do svých zvyklostí i my.
Zpomalme, začněme vnímat signály, které nám tělo dost možná vysílá i po celý rok a vnímejme i svoje okolí – co, nebo kdo, na nás jak působí.

Například, řekněme si: „Ten vlčí hlad, co mám po příchodu z práce, tím mi tělo asi říká, že jsem nejedl vhodně v první polovině dne, že jsem možná vynechal dopolední svačinu, nebo jsem se odbyl nevhodným obědem.“

Právě v tuto chvíli se hodí zapřemýšlet, a dost možná zjistíme, že právě zde se můžeme zlepšit. Dáme si zdravou svačinu a zkusíme částečně doplnit to, co nám dopoledne chybělo.  Poté se zaměříme na přípravu vyvážené večeře.

Adventní půst jako inspirace ke změně stravovacích návyků

Jako jeden z cílů adventu si můžeme stanovit, že se nenecháme přesvědčit a zlákat k jídlům, kterým bychom se rádi vyhnuli. Pojďme adventní půst využít k tomu, že se zaměříme na dostatečný a vyvážený přísun energie a živin.

Samotný půst jen o vodě nelze doporučit, protože by nám chyběla spousta důležitých živin a tělu bychom tak dost možná vytvořili ještě větší deficit, který by prohloubil už tak nevhodné návyky.

Žádný extrém není vhodný, a pokud se celý rok ne příliš vhodně stravujeme, pak pár dnů o hladu nic nevyřeší, naopak si můžeme zcela rozhodit metabolické pochody v těle.

Půst ano či ne? Co můžeme změnit bez negativního dopadu na zdraví?

Můžeme se však zaměřit na pravidelnost a odlehčení jídelníčku. V rámci půstu můžeme vynechat alkohol, masné výrobky (paštiky, šunky, salámy…), instantní pokrmy, fast foodové řetězce, polotovary nebo sladkosti.
Jmenované pochutiny nejsou rozhodně pro náš život nezbytné, naopak – ve větším množství nám škodí.
Pokud by toho bylo na jeden advent moc, vybereme si jednu věc a můžeme si rovnou stanovit plán, jak budeme pokračovat v novém roce.

Pokud se rozhodneme držet „nedrastický“ půst, je dobré dodržovat základní pravidla:

1) nebýt zcela o hladu – důležité je jíst pravidelně hodnotná jídla, ideálně častěji a v menším množství;

2) dostatečný pitný režim – část mohou tvořit zeleninové a ovocné šťávy, max. ¼ za den;

4) zařadit více zdrojů rostlinných bílkovin – ideálně jsou to luštěniny, různé druhy obilovin, semena, ořechy;

5) omezit konzumaci masa a zejména masných výrobků či polotovarů;

6) vyloučit konzumaci alkoholu;

7) zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny, vč. fermentované, která má plno vitaminů.

Zakončeme celý rok zdravým pohoštění u vánoční tabule – vyzkoušejte Netradiční vánoční menu, ale nezapomínejme i na aktivity, které chceme prožít se svými blízkými, ať už to jsou procházky vánočně nazdobenými městy, zimní přírodou, různé zimní sporty nebo třeba návštěva divadla či muzea.

Autorem článku je Tým nutričních terapeutek Nutrifit

 

 

Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*