Jídelníček ze sezónních potravin proti zimní únavě podle Jakuba Pawlase


Jak správně připravit tělo? Už je to tak – zimní dny jsou krátké a sluneční paprsky nedobíjí naši energii tak silně, jako v létě. Já sám jsem v zimě často unavený a mnohdy pro mě není jednoduché rozhoupat se k práci nebo ke sportování. Ještě před tím, než si povíme pár slov o sezónních potravinách, pojďme se zamyslet, co naši únavu způsobuje a jak se k tomu postavit.

shutterstock_490234096Únava a cukr?

Damon Gameau ve svém dokumentárním filmu „That suger film“ popisuje, jak nás může v mnohém ovlivnit cukr nebo ještě hůř glukózofruktózový sirup. Jedním z negativních důsledků konzumace cukru je únava. Takže první věc, kterou bych vám rád doporučil, je snížit konzumaci jednoduchých cukrů. Vždy, když si kupujete potravinu, o které víte, že je sladká, přečtěte si složení a zjistěte množství cukru ve sto gramech. Uvědomte si, kolik dané potraviny sníte. V běžných potravinách je mnohdy velké množství cukru! Uvedu příklad. Proč si kupovat mangový sorbet, ve kterém je více než 10 kostek cukru, když si stačí koupit čerstvé mango, rozmixovat ho, přidat citron a takto jej v krabičce zamrazit…?   Cukr snadno nahradíme obilnými slady a sirupy, které lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou. Je to forma sacharidů, která je pro trávení příznivější. Obilnými slady a sirupy lze osladit prakticky cokoli. V rámci CK Čistý sport pořádáme každoročně vánoční pečení a všechno cukroví je oslazené právě pšeničným nebo rýžovým sirupem, popř. sladem.

Únava a živočišné potraviny?

Druhým způsobem, jak výrazně snížit únavu, a který  mám ověřený vlastními zkušenostmi, je omezení konzumace živočišných potravin. Obzvláště mléčných výrobků a částečně také masa. Znáte to, po vynikající svíčkové je nejrozumnější se natáhnout a zavřít oči… Proč?    Potraviny, které mají ve svém složení mléko, nebo jeho deriváty (smetana, mléčná bílkovina, syrovátka…), jsou pro náš organismus zátěží. Obsahují totiž hodnotné látky, ale nesou s sebou také těžce stravitelné složky, které jsou určeny telátkům, ne lidem.      Často se mě lidé ptají: „… a co tolik zmiňovaný vápník?“ Přátelé, vápník je v obrovském množství potravin kolem nás (semena, ořechy, zelenina, ovoce, pseudocereálie a obiloviny, luštěniny, superfoods a tak dále…). Takže mléko kvůli vápníku nepijeme, je to nesmysl!    Navíc pro naše děti často kupujeme „jogurty“, ale tím jim spíše ubližujeme. Ve smetanovém krému (jogurt, když ho vyklopíte z kelímku, tak si drží tvar) je velké množství již zmíněného cukru, velké množství smetany a bílkovin. Ani smetanu, ani cukr dítě ke svému zdravému vývoji nepotřebuje a bílkovin mají děti u nás ve stravě přespříliš! Je důležité zamyslet se také nad faktem, že v Evropě a Americe, kde se konzumuje obrovské množství mléčných výrobků, je prakticky běžné onemocnět osteoporózou. Na rozdíl od zemí, kde se mléko příliš nekonzumuje (části Číny a Indie), a osteoporózu neznají. Co se týká masa, nejsem vegetarián. Rád ochutnám dobrý sýr nebo kvalitní divočinu. Jsem aktivním sportovcem, a i přesto mám maso na talíři maximálně jednou dvakrát za měsíc. Pokud tedy chceme být fit a chceme mít svěží a vitální mysl, rozhodně bychom měli šetřit obyčejným bílým cukrem, mléčnými výrobky a masem! Sacharidy lze získat také ze zeleniny. Nabízí se sezónní zelenina za přijatelnou cenu. Dýně, červená řepa, cukety, cibule, celer nebo mrkev. Z těchto druhů zeleniny lze připravit výtečné omáčky, polévky, krémy nebo pomazánky. Pokud se ptáte, co mám tedy vařit a co jíst, zde na webu naleznete spoustu kvalitních receptů, jak připravit jídla. Existuje celá řada veganských webů, na kterých najdete lehké, výjimečné a zdravé recepty nejen pro sebe, ale také pro své partnery nebo děti.

Jednoznačně by v našem jídelníčku nemělo chybět již tolikrát zmiňované pickles (kvašená zelenina), je to základ zdraví - hlavně v zimě!    
Více o kvašené zelenině naleznete zde. https://www.jakvkuchyni.cz/reportaz-z-farmarskych-trhu-co-jinde-nesezenete-nez-na-trzich/

Myslete také na to, že únava pramení přirozeně z nedostatku spánku! Dospělý člověk by měl denně strávit pod peřinou alespoň 8 až 9 hodin.

Shrnutí na závěr

Nebojte se cukru, ani mléka, ani masa, ale uvědomte si, že na našem trhu jsou majoritně zastoupeny méně kvalitní potraviny. Tyto potraviny, pokud jsou v našem jídelníčku často a v průměrném množství, našemu organismu neprospívají. Následně se společně se stresem a pracovním vypětím, můžeme cítit unavení a vyčerpaní. Níže jsem vám sepsal několik receptů, které mám obzvláště rád, které jsou jednoduché a poměrně rychlé.

Zimní prohřívací curry s jasmínovou rýží

Zimní prohřívací curry s jasmínovou rýží

Spousta cibule, pikantní indické koření, zdravé tofu, zelenina a pořádná porce voňavé rýže. Toto jídlo vám dodá energii a díky...

Recept - suroviny a postup
Křenový adzuki krém s tempehem obaleným v hrašce

Křenový adzuki krém s tempehem obaleným v hrašce

Malé zelené fazolky adzuki vás zaujmou ořechovou chutí a díky obsahu bílkovin skvěle zasytí. V kombinaci s česnekem a zakysanou zeleninkou...

Recept - suroviny a postup
Podzimní kyselice s misem

Podzimní kyselice s misem

Ne nadarmo se jí také říká vyprošťovací polévka. Díky kysanému zelí vás probere ze zimní (nebo kocovinové) letargie, osvěží svou...

Recept - suroviny a postup
Pomazánka z červené řepy, křenu a upražených dýňových semínek

Pomazánka z červené řepy, křenu a upražených dýňových semínek

Červená řepa je bohatou zásobárnou vitamínou, minerálů a živin. Osvěžující pomazánka s křenem vás povzbudí i vizuálně, díky své...

Recept - suroviny a postup

Článek připravil výživový poradce Jakub Pawlas

Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*