Vepřová panenka je skvělá volba, když chceme připravit rychlé a přitom efektní jídlo. Díky bylinkovému máslu bude maso šťavnaté, voňavé a jemné. Podáváme ji s bramborami a opečeným chřestem nebo fazolkami. Připravte si lahodnou a šťavnatou vepřovou panenku s bylinkovým máslem, opečenými bramborami a chřestem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Vepřová panenka je skvělá volba, když chceme připravit rychlé a přitom efektní jídlo. Díky bylinkovému máslu bude maso šťavnaté, voňavé a jemné. Podáváme ji s bramborami a opečeným chřestem nebo fazolkami. Připravte si lahodnou a šťavnatou vepřovou panenku s bylinkovým máslem, opečenými bramborami a chřestem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
40 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Nejprve začneme přípravou bylinkového másla - máslo necháme lehce povolit.
- Přendáme ho do misky, přidáme prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek a nasekané bylinky.
- Vidličkou rozmačkáme a promícháme, aby se vše spojilo.
- Dle chuti osolíme a opepříme.
- Hotové maso přendáme na kousek potravinářské fólie, zatočíme a vytvarujeme váleček, který uložíme do lednice, aby máslo ztuhlo.
- Vepřovou panenku očistíme, osolíme a opepříme.
- V pánvi rozehřejeme olej a panenku ze všech stran zprudka opečeme.
- Do masa nepícháme vidličkou, ale k obracení použijeme kuchařskou pinzetu.
- Troubu rozehřejeme na 180°C.
- Orestovanou panenku přendáme do pekáče a maso dopečeme v předehřáté troubě asi 6 minut (doba pečení je samozřejmě orientační a bude záviset na tom, jak silný kus panenky máte, k ruce si můžete vzít kuchařský teploměr, který by měl uprostřed masa ukazovat teplotu asi 64°C).
- Zelený chřest omyjeme a odlámeme dřevnaté konce.
- Do výpeku v pánvi přidáme trochu oleje a chřest opečeme.
- Hotové maso necháme krátce odpočívat.
- Poté ho nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme s brambory a opečeným chřestem.
- Na horké plátky masa poté dáme kousek bylinkového másla.
Plastové obaly od masa, po důkladném vyprázdnění, vytřídíme do kontejneru označeného žlutou nálepkou. Slupky z česneku a odřezky bylinek patří do bioodpadu nebo na kompost.