Kapr na černo

Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte jej s houskovým knedlíkem nebo šiškami.
Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte jej s houskovým knedlíkem nebo šiškami.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    kapr 1kg
    máslo 6g
    cukr 4kostky
    cibule 4dkg
    zelenina 80g kořenová
    pivo ¼litru černé
    česnek 1stroužek
    voda ½ litru
    perník 8dkg tmavý
    víno 2lžíce červené
    ocet 1/16litru
    mandle 20g
    švestky 20ks sušené
    povidla 1lžička
    ořechy 25g
    rozinky 25g
Pokyny
  1. Do hrnce dáme máslo, cukr, cibuli, kořenovou zeleninu a necháme se zpěnit. Přidáme pivo a vodu (dvakrát více vody než piva).
  2. K omáčce se přidá ještě stroužek česneku a koření.
  3. Když se omáčka povařila, zahustí se rozstrouhaným perníkem, který se namočí buď do kapří krve nebo do červeného vína, přidá se ocet a nechá se 1 hodinu povařit.
  4. Když je omáčka dostatečně zhoustlá, přecedí se do jiné nádoby a přidají se sušené švestky.
  5. Osolená ryba se do ní vloží a nechá se na mírném ohni 15-20 minut vařit. Do omáčky se ještě přidají pokrájené mandle, ořechy a hrozinky.
  6. Aby omáčka byla hodně tmavá, můžeme přidat lžičku povidel a vařené sušené švestky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*