Velikonoce na talíři: Lahodný dortík od zajíčka


Už jsou tady! Barevné svátky plné radosti, prvních jarních květů a velkých dobrot ve zdravějším stylu. Pokud už od Vánoc zvažujete, jak přeučit rodinu na zdravější stravu, tohle je ta správná chvíle. Místo tučných pokrmů nabídněte lehounká jídla plná čerstvých zelených bylinek. Začít můžete třeba našimi recepty: Vynikajícími špeclemi se žloutkovou omáčkou nebo veselým dortem od zajíčka. Velikonoce, dekorNaši předkové cítili mnohem větší propojení s přírodou, než zažíváme my. První jarní úplněk byl pro ně významným symbolem, jímž začínal nový hospodářský rok. A neděle, která následovala po prvním jarním úplňku, je už 2000 let nejdůležitějším křesťanským svátkem – oslavou Kristova zmrtvýchvstání. Právě tímto dnem tedy začínají Velikonoce – druhé nejkrásnější svátky v roce, jež kromě významných historických událostí oslavují i dlouho očekávaný návrat jara.

Začíná se hlavičkou

Pokrm, který nikdy nesměl chybět na slavnostně vyzdobeném velikonočním stole, byla hlavička. Připravovala se z uzeného vepřového, vařeného jehněčího masa, vajec a mladých kopřiv. Úkol hlavičky byl jasný – měla připravit tělo po 40denním půstu na větší přísun mastných a kaloricky náročnějších pochoutek. Z venkovských kuchyní se o Velikonocích linula i sladká vůně mazanců, vdolků a bochánků. Tradičně se pekl beránek jako symbol Krista, Beránka božího. Hospodyně ho nejčastěji připravovaly z kynutého těsta, stejně jako tradiční jidáše – pečivo ve tvaru oprátky – které se podávalo ke snídani na Velký pátek a mělo připomínat Jidášovu zradu.

Beránek? Ale na česneku

Symbol Velikonoc, beránek, je oblíbený dodnes. Děti samozřejmě nejvíc ocení klasický sladký moučník z piškotového těsta s bílkovou polevou a ozdobený třeba barevnými lentilkami. Ale pokud jsou vaši strávníci odrostlejší, můžete je překvapit slanou variantou. Věřte, že po uzeno-špenátové ovečce se jen zapráší… Velikonoce jsou vůbec vhodnou dobou, jak začít rodinu zvykat na odlehčenější stravu. Díky skvělým zeleninovým pokrmům, rafinovaně ochuceným a doplněným libovým masem nebo dietní rybou a také lahodnými čerstvými bylinkami, přesvědčíte i zapřísáhlé vyznavače svíčkové se šesti, že tohle je ta zaručeně správná cesta ke zdravějšímu životu.

Jak se slaví u sousedů

  • K tradičním řeckým jídlům patří polévka majiritsa, připravovaná z jehněčích vnitřností.
  • Norové „leží“ u napínavých kriminálek a přitom pojídají dobroty, třeba norské buchty s vanilkovým krémem (Skolleboller).
  • Rakušané věří, že když si dají na Zelený čtvrtek čerstvé natě, budou zdraví a šťastní.
  • Němci si v Bavorsku přehazují vejce přes střechu domu, aby stavení uchránili před bleskem.
  • V Polsku si lidé o Bílé sobotě nechávají uzeniny a maso posvětit v kostele.
  • V Chorvatsku muži pletou proutky z větviček olivovníků.
Naklíčená semena jsou vitaminovou bombou, protože jsou „načasovaná“ na růst celé rostliny. Proto obsahují velké množství enzymů, vitaminů a minerálů.
Hlavička aneb beránek naslano

Hlavička aneb beránek naslano

Tradiční velikonoční nákyp, tzv. hlavičku, si můžete upéct ve formě beránka.

Recept - suroviny a postup
Hotového beránka obložte na míse čerstvými kopřivami, pampeliškami a sedmikráskami. Jako oči poslouží dva hřebíčky, čumáček nahradí třeba kolečko mrkve.
Špecle s brokolicí, kapary a žloutkovou omáčkou

Špecle s brokolicí, kapary a žloutkovou omáčkou

Německá inspirace pro rychlou, snadnou a zdravou večeři. Špecle se zeleninou budou vítanou obměnou tradičních těstovin.

Recept - suroviny a postup

Mrkev, dort, pečení, sladkéDort od zajíčka

Pro střední dortovou formu (23-25 cm) Suroviny Na korpus:

  • 650 g očištěné a najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g oloupaných a nasekaných jader vlašských ořechů
  • 100 g oloupaných a nasekaných mandlí
  • 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku
  • 4 vejce
  • 300 g třtinového cukru
  • 300 ml oleje (nejlépe slunečnicového)
  • 300 g polohrubé mouky

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g krémového sýra
  • 100 g másla
  • Lžička vanilkového extraktu
  • šťáva z poloviny citronu

Postup Nastrouhanou mrkev dejte do mísy, přidejte k ní oříšky a mandle. Pak přisypte cukr a mouku promísenou s kypřicím práškem. Vše důkladně promíchejte. Celá vejce našlehejte s olejem, přidejte do mísy a vypracujte vláčné jednolité těsto. Troubu rozehřejte na 180 °C a při této teplotě pečte asi 45 minut. Ke konci pečení příkon zmírněte. Měkké máslo smíchejte s moučkovým cukrem, vanilkovým extraktem a šťávou z citronu. Do směsi postupně zašlehejte krémový sýr. Korpus rozkrojte v půlce, poloviny potřete krémem a zpátky je spojte k sobě. Nakonec promažte polevou i vrchní část dortu a uložte dort do chladu.

Po zaschnutí polevy můžete dort ozdobit malými marcipánovými mrkvičkami, anebo i kolečky čerstvé karotky, podušené ve sladké vodě.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*