Hovězí vývar z žeber

Hovězí vývar z žeber

Kromě toho, že jsou vývary zdravé a patří mezi oblíbené polévky, tvoří také základ mnoha dalších jídel - od polévek po omáčky. Hovězí vývar můžeme vařit přes noc, ale také jen hodinu. Jak si připravit vydatný vývar z hovězích žeber prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
Dušená hovězí líčka

Dušená hovězí líčka na červeném víně a bramborovo – pastiňákovým pyré

Hovězí líčka slaví v posledních letech velký comeback! Hodí se skvěle k pomalému vaření a dušení. Líčka jsou nejvíc namáhaným svalem v těle, ale pokud při úpravě nebudeme spěchat a dáme jim čas, odmění se nám skvělým gurmánským zážitkem. Nepodceňujme ani výběr červeného vína - musí být suché a kvalitní.
Polský žurek s klobásou

Polský žurek s klobásou

Polévky připravované z kvásku najdeme téměř po celé střední a východní Evropě. A v každém kraji má svoji trochu upravenou podobu. U nás je to například kyselo. Pokud tedy milujete kyselé chutě, pak si zcela jistě oblíbíte i polský žurek. Tato polévka je velmi sytá a vydatná. Jejím základem je zákvas z žitné mouky, silný vývar z kostí nebo uzeného masa. Přidat můžeme klobásy, brambory, vařená vejce atd.
Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou se řadí k tradičním receptům české podzimní kuchyně a bývá klasikou zvěřinových hodů. Naši předkové využívali toho, co jim nabízela příroda. Zvěřina se tak objevovala na stolech převážně od podzimu do poloviny zimy, kdy je lovecká sezóna a také dozrávaly šípky. Šípková omáčka má pikantní sladkokyselou chuť a právě se zvěřinou tvoří nerozlučnou dvojici. Jak na to?
Domažlický houbovec

Domažlický houbovec

Češi jsou národem houbařů a v letních měsících jsou naše lesy plné rozmanitých hub. Pokud vás již omrzela klasická praženice a hledáte novou inspiraci, vyzkoušejte tento recept. Kořeněné brambory a houby, zalité vaječnou směsí – takový je tradiční houbovec z jižních Čech.
Buddha bowl s falafelem

Buddha bowl s falafelem

Buddha bowl bychom mohli nazvat “miskou plnou hojnosti”. Většinou se jedná o vegetariánské jídlo, které je dokonale vyvážené a barevné. Miska je vždy sestavena tak, aby obsahovala čerstvou sezónní a listovou zeleninu, zdravé tuky a obiloviny nebo luštěniny či protein. Díky tomu tělo dostane mnoho vitamínů a minerálů. Na závěr vše zalijeme dresinkem, posypeme oříšky, semínky nebo bylinkami. Buddhovy misky jsou krásně barevné a pokaždé mohou vypadat a samozřejmě i chutnat jinak. Jakvkuchyni.cz přináší recept na Buddha bowl s falafelem. Jak na to?
Polévka z tlučených jater

Polévka z tlučených jater

Receptů na dobré polévky není nikdy dost. Tento pochází z ”Dělnické kuchařky” Anuše Kejřové a datuje se do roku 1923. Polévka je velmi sytá a pikantní, může tedy nahradit plnohodnotně hlavní chod. Jak na to?
Drkotina

Drkotina

V dřívějších dobách patřilo maso spíše ke svátečním pokrmům a sezona vepřového masa byla hlavně v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat pokud možno každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na dlouhou dobu. K zabijačce nepatří pouze prejt, ovar, sádlo nebo škvarky, které jsou obecně známé, ale také například huspenina, která je na Slovácku známá jako drkotina. Jak si připravit huspeninu doma?
Polévka z kořenové zeleniny se šunkou

Polévka z kořenové zeleniny se šunkou

Polévka stále patří k velmi oblíbeným pokrmům a každý má svoje osvědčené recepty. Obecně jsou v zimním období více v kurzu hutné a krémové polévky. Pojďte s Jakvkuchyni.cz vyzkoušet polévku z kořenové zeleniny, která je plná zeleniny, skvěle chutná a příjemně zahřeje. Skvěle chutná s restovanou šunkou a čerstvou petrželkou, nebo třeba s restovaným pečivem.
králičí paštika

Králičí paštika

Pustili jste se už někdy do přípravy domácí paštiky? Ještě ne, protože Vám připadá proces výroby příliš složitý a zdlouhavý? Důležité je, nenechat se odradit! I když je s přípravou paštiky trochu více práce, výsledek bude stát skutečně za to. Nejen, že budeme přesně vědět, co v paštice je, navíc můžeme použít čerstvé bylinky ze zahrádky a přidat naše oblíbené ingredience. My jsme jemné králičí maso doplnili rozmarýnem a tymiánem. Jako přílohu použijeme křupavý opečený chlebík, brusinkovou paštiku, jarní cibulku nebo domácí nasládlou cibuládu.