Kysané zelí patří k jedné z nejzdravějších potravin. Obsahuje velké množství vitamínů a důležité živiny. To samé platí i o jablkách. Navíc se jedná o poměrně lehce dostupné suroviny během celého roku. A když se tyto suroviny spojí dohromady, vznikne chutný pokrm, který překvapí nejednoho strávníka.
Suroviny: cukr
Pokud milujete koláče, ve kterých je velké množství ovoce, pak musíte určitě vyzkoušet koláče “galette”. Tvoří je tenká vrstva nepříliš sladkého těsta a spousta ovoce, které můžeme obměňovat podle sezóny a různě je kombinovat. Tato galetka připravená podle receptu Jakvkuchyni.cz je plná jahod a meruněk. Galetka má lehce nakyslou chuť a je šťavnatá. A ta vůně v kuchyni při pečení je prostě neodolatelná! Pokud najdete doma vanilkovou zmrzlinu, doporučujeme přidat minimálně jeden kopeček. Jak na to?
Mille-feuille je tradiční francouzský dezert. Jeho název, který získal díky listovému těstu, by se dal přeložit jako „tisíc plátků“. Tradičně jej tvoří tři vrstvy právě listového těsta a plní se žloutkovým krémem „crème pâtissière“. Krém lze nahradit například šlehačkou, nebo krémem z mascarpone, a šlehačky. Přípravu si lze usnadnit a urychlit také použitím již hotového listového těsta, samozřejmě však lze zážitek umocnit domácím listovým těstem.
Scones patří k tradičnímu anglickému pečivu k odpolednímu čaji, které se podává s marmeládou a smetanou. Letní verze podle receptu na Jakvkuchyni.cz, kterou jsme pro vás připravili, obsahuje cuketu, díky které bude těsto pěkně vláčné, a červený rybíz, který dodá dezertu svěžest.
Koprovka je tradiční recept. Vyzkoušejte si postup podle slavného šéfkuchaře - Pavla Býčka.
Párky v rohlíku milujeme snad všichni, i když nejsou tou nejideálnější variantou pro naše správné stravovací návyky. Jakvkuchyni.cz přináší tip na malou obměnu této fastfoodové dobroty. Vyzkoušejte Corn Dogs - párečky v kukuřici. Chutnají skvěle, hodí se jako lehčí občerstvení na party, a na dětské oslavě se po nich jen zapráší. Jak na to?
Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
Indiánci patří k oblíbené klasice českých cukráren a také mezi zákusky, které se často objevují na rodinných oslavách. Indiánky milují především děti, proto pokud chystáte dětskou oslavu, jsou indiánci perfektním nápadem, jak děti potěšit. Byť je příprava trochu pracnější, provede vás recept na Jakvkuchyni.cz krok za krokem k tomu, že je zvládnete bez větších potíží připravit i doma. Věřte, že se po nich jen zapráší! Jak na to?
Název těchto koláčů je tak trochu tajuplný, Jakvkuchyni.cz vám ho však odtajní. Dvojctihodné neboli moravské koláče jsou koláče s dvojí náplní. Jedna je uvnitř a druhá nahoře posypaná drobenkou. Dovnitř koláče se zpravidla dává tvarohová náplň, nahoru pak přijdou švestková povidla, marmeláda nebo ovoce. Upečení koláčů je trochu pracnější, ale ne o moc složitější než u klasických koláčů. Doporučujeme udělat těsto rovnou z dvojité dávky, což vyjde asi na 30 koláčků. Obvykle totiž na talíři pro jejich skvělou chuť nevydrží dlouho. Jak na to?
Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
Za touto hříšnou sladkostí stojí opět francouzská dovednost a vynalézavost, respektive skvělý nápad francouzsko-amerického cukráře Dominiqua Ansela. V jeho hlavě se totiž zrodila myšlenka připravit těsto na croissanty a udělat z něj donut. Což strhlo v New Yorku naprosté šílenství.