Tip na rychlý oběd nebo večeři? Vyzkoušejte kuskus s rybou podle světoznámého šéfkuchaře Jamieho Olivera. Pochutnají si všechny mlsné jazýčky!
Suroviny: chilli
Špízy nemusí být jen otázkou letního grilování, jsou skvělou možností, jak zpestřit jídelníček i v zimě. Zkoušíte-li rádi exotické chutě, zapomeňte na klasický špíz s kusem slaniny a cibulí. Tato jihoasijská verze špízu, zvaná satay, vás zaručeně dostane. K lahodným kuřecím kouskům se podává pikantní arašídová omáčka. Uvidíte, že v grilovací sezóně budou klasické špízy v ohrožení. Jak na to?
Krokety nejsou jen bramborové. Můžeme si je připravit ze všech druhů masa i zeleniny, dnes si vyzkoušíme recept z rybího masa. Chutná výborně!
Ceviche je velmi jednoduchý a chutný rybí pokrm pocházející z Latinské Ameriky, kde je tato úprava rybího masa obrovským hitem. Připravuje se ze syrového rybího masa, které je několik hodin marinováno v citrusové či limetové šťávě, následně se přidají další ingredience. Ceviche se v tomto receptu nechává déle odležet, bude tak chutnat i těm, komu nechutná syrové rybí maso. Jak na to?
Kdo by neměl rád dokřupava opečená kuřecí stehýnka?! Oblíbené kuřecí paličky lze připravovat na mnoho různých způsobů… pečená, smažená, grilovaná… I když není ke grilování nejvhodnější počasí, šťavnaté paličky si můžeme upéct i doma v troubě. A pokud se doma chystáte na party, bude se vám zcela jistě hodit právě tento recept! Pikantní chuť a neodolatelnou křupavou kůrčičku dodá paličkám marináda z medu, zázvoru a chilli. Jak na to?
Kuřecí kari patří k jídlům, které pochází z indického subkontinentu. Oblibu si však našlo po celém světě. Znakem typického kari je kuřecí maso dušené v cibulovo-rajčatové omáčce ochucené zázvorem, česnekem, chilli papričkami a kořením, jako je kurkuma, kmín, koriandr, skořice a kardamom. Právě díky této směsi chutí a vůní je kari nesmírně oblíbené. Kari nemusíme vařit jen podle základního receptu, skvěle chutná i v bezmasé verzi s květákem, cizrnou, cuketou. Tento recept je ale ne přípravu tradičního indického kari. Dobrou chuť!
Sezona hlívy je v plném proudu, nejlepší je vyrazit procházku a nasbírat si ji v lese, ale můžeme si ji také koupit. Hlíva je totiž houba s blahodárnými účinky na náš organismus, ale skvěle chutná a má tak bohaté využití v kuchyni. Hlívou můžeme nahradit maso a připravit z ní skvělý guláš, který jako by tomu pravému z oka vypadl a chuťově je to hodně těžký konkurent. Guláš z hlívy je navíc připravený do hodiny.
Pokud hledáte skutečně rychlý recept a milujete pikantní pokrmy, vyzkoušejte tato pikantní kuřecí prsíčka. Pro inspiraci jsme si odskočili do thajské kuchyně. Základem jsou kuřecí kousky, koriandr a chilli. A pro skutečné milovníky pálivých chutí doporučujeme namáčet kousky ještě v pálivé chilli omáčce, skvěle chutnají také s klasickou sójovou omáčkou.
Jarní závitky si rychle získaly na oblibě díky barevnosti, chuti a svěžesti - podávají se totiž studené nebo při pokojové teplotě. Závitky můžeme podávat jako rychlý předkrm, lehkou večeři nebo svačinku. Plnit je můžeme dle chuti – např. krevetami, vepřovým nebo kuřecím masem, mrkví, okurkou, salátem nebo bylinkami. Základem jsou vždy ideálně rýžové nudličky vermicelli. Jak si je připravit doma?
Vietnamská kuchyně je u nás stále oblíbenější. Můžeme v ní však zaznamenat i patrný vliv francouzské kuchyně. Příkladem jsou oblíbené obložené bagetky, které obsahují maso, naloženou zeleninu a bylinky, díky kterým získávají vietnamské bagety úplně jinou chuť, než klasické obložené bagety. Připravit si tuhle pochoutku doma přitom není nic složitého! Jak na to?
Asijská kuchyně je nejen velmi lehce stravitelná, ale její recepty jsou také jednoduché a rychlé na přípravu. Obsahují pouze několik základních surovin. Jsou tak ideálním řešením v případech, kdy na přípravu jídla není moc času, nebo se nám nechce u plotny trávit nekonečné hodiny.