Žebrácké batůžky


S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
Porce
16 ks
Doba přípravy
Doba vaření
Suroviny
    máslo 125g povolené
    ořechy 125g mleté
    žloutek 3ks
    bílek 3ks
    sůl špetka
    moučkový cukr na dozdobení
    máslo na vymazání formiček
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme těsto – z másla, žloutků a proseté mouky se špetkou soli vypracujeme kompaktní těsto.
  2. Zabalíme jej do potravinové folie a dáme na 2 hodiny do ledničky.
  3. Formičky vymažeme máslem.
  4. Z vychlazeného těsta vytvarujeme kuličky o průměru 2 cm, které vtlačujeme do formiček tak, aby přesahovaly okraje.
  5. Bílky vyšleháme s prosetým moučkovým cukrem do hustého sněhu.
  6. Poté opatrně vmícháme ořechy.
  7. Náplň rozdělíme do košíčků.
  8. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 20-30 minut.
  9. Vyndáme z trouby a ještě teplé poprášíme moučkovým cukrem.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*